ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona: "Jo no vull entrar en picabaralles, el que està clar és que alguna cosa va fallar. Una família amb tres criatures petites al carrer per via d'un desallotjament amb grandíssima presència de policia antiavalots això no s'ha de tornar a produir a la ciutat de Barcelona. Insiteixo, màxima disposició de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per revisar els protocols i veure què va fallar i perquè no torni a succeir."

Amb relació al cas d’una família desnonada aquest dimecres al barri de Sants-Badal, Ada Colau ha explicat que els serveis municipals van presentar-se al desallotjament per mediar, però que “algú va decidir que hi hagués una intervenció amb antiavalots”. Colau ha exigit que no es torni a produir aquesta situació, sinó que s’hauran de revisar els protocols entre l’Ajuntament i la Generalitat per solucionar els processos d’execució de les famílies abans d’expulsar-les de casa seva.

Colau ho ha explicat durant la presentació del primer balanç de la UCER, el servei encarregat de prevenir desnonaments a la ciutat. Des que va entrar en funcionament, aquest gener, ha gestionat un 38,6 % més de casos que al llarg de 2015: 1.515. D’aquests, 581 (un 38 %) han estat resolts a través de la mesa d’emergències i els 884 restants (el 59 %) s’han ajornat.

Pel que fa a l’actuació de la UCER, s’ha detectat que els desnonaments han deixat de produir-se de manera més accentuada a Nou Barris per assimilar-se als de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Martí i Sant Andreu. La tipologia també ha variat: més d’un 90 % de processos han estat perquè les famílies no podien afrontar el cost del lloguer, no la hipoteca. Per aquest motiu, Colau ha reiterat la urgència de tenir una regulació dels lloguers a la ciutat.

Taules per als districtes

L’Ajuntament ha endegat dues iniciatives relacionades amb l’emergència d’habitatge. D’una banda, s’han creat les taules de desnonaments als districtes, que analitzen els casos de processos de desnonament que tenen lloc al districte, amb l’objectiu de trobar solucions adaptades a la casuística. D’altra banda, s’ha creat un portal web sobre habitatge, que unifica totes les informacions sobre la matèria en un sol lloc.

Comparteix a: