La data clau era juliol de 2016, quan havia d’estar enllestit el centre d’innovació de Ca l’Alier. La reconstrucció de l’edifici encara no ha començat —tot i que havia de fer-ho el gener de 2015— perquè segons el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, “encara no estava signat de forma definitiva el projecte constructiu”.

Colom ha afirmat que és qüestió de dies que es formalitzi la rúbrica entre l’Ajuntament i Cisco, l’empresa que es va comprometre a invertir al voltant de cinc milions d’euros en les obres. Tot i això, l’altre actor que havia de prendre part en el projecte, la francesa Schneider Electric, podria acabar fent-se enrere.

Fonts de l’empresa han explicat a BTV que “estan analitzant l’enfocament de ”smart cities’ que s’està redefinint des de la ciutat”; si consideren que no segueix el model inicial, podrien cancel·lar la seva col·laboració. Schneider Electric s’havia compromès a invertir 15 milions d’euros en equipament electrònic al llarg de cinc anys i a contractar una quarantena d’investigadors.

Agustí Colom ha explicat que l’Ajuntament té constància del punt mort en què es troba la col·laboració amb l’empresa francesa, tot i que ha remarcat que el projecte de Ca l’Alier “segueix tan viu com el primer dia” i que no hi ha hagut cap replantejament de la creació d’aquest centre d’innovació.

Des de l’oposició, la regidora de CiU, Sònia Recasens, ha criticat que el govern municipal afirmi, d’una banda, que vol promoure la creació de llocs de feina però que, de l’altra, posi en perill la creació de l’Smart City Campus on s’ubicarà Ca l’Alier per la pèrdua de llocs de treball “de molta qualitat”.

Els convergents també han demanat una comissió extraordinària d’Economia i Hisenda perquè el màxim responsable del Barcelona Institute of Technology expliqui l’estat del projecte. En un comunicat, ERC també ha llançat un missatge de preocupació i ha demanat a Ada Colau que defineixi quin model digital vol per la ciutat.