L’exalcaldessa de Barcelona i presidenta del Grup Municipal de BComú, Ada Colau, prepara el seu adeu de l’Ajuntament aquesta tardor. Tot apunta que Colau anunciarà a la formació que deixa l’acta de regidora en el marc del 10è aniversari de Barcelona en Comú: el proper dissabte, 14 de setembre, el partit farà una festa a la Nau Bostik i hi ha prevista una compareixença de l’exalcaldessa.

Fonts dels comuns asseguren que la sortida d’Ada Colau del consistori no serà imminent, sinó que seguirà com a regidora almenys tot aquest mes de setembre. L’adeu de l’exalcaldessa, que els últims mesos ha centrat part de la seva acció a explicar el projecte dels comuns a diferents conferències, podria ser temporal perquè hi ha la possibilitat que Colau torni a ser la candidata de BComú a les eleccions municipals del 2027.

Tercer adeu després de Trias i Maragall

El de l’exalcaldessa Colau serà el tercer comiat d’un líder de grup municipal d’aquest mandat. L’últim va ser el del també exalcalde Xavier Trias (TriasxBCN), que durant la darrera campanya electoral ja havia avisat que plegaria si no era alcalde: tot i haver guanyat les eleccions amb 11 regidors, Collboni (10 regidors) li va arrabassar l’alcaldia en temps de descompte amb els vots dels comuns i del PP.

Abans de Trias, el desembre del 2023, també va deixar l’acta de regidor Ernest Maragall (ERC). Amb la seva sortida, Elisenda Alamany va agafar les regnes del grup republicà, que va teixir un preacord de govern amb Collboni —que no s’ha acabat materialitzant, ara per ara. Casualment, Maragall també va guanyar les eleccions municipals (les del 2019), però no va aconseguir ser alcalde perquè el PSC i Manuel Valls van investir Ada Colau.

Ada Colau, alcaldessa
Font: Ajuntament de Barcelona

Primera alcaldessa: dos mandats consecutius

Colau s’acomiadarà de l’Ajuntament com a líder de la tercera força del plenari (per darrere de TriasxBCN i del PSC). A les últimes municipals BComú va aconseguir nou regidors, que no van ser suficients per revalidar una alcaldia dels comuns per tercer mandat consecutiu. Colau es va convertir en la primera alcaldessa dona de Barcelona el maig del 2015 i es va mantenir al càrrec fins al 2023, i del seu lideratge en queden obres com el projecte de les superilles i la primera fase d’allargament del tramvia per la Diagonal.

Durant els governs d’Ada Colau l’Ajuntament també va aprovar iniciatives i normatives en àrees clau per als comuns, com la zona de baixes emissions (ZBE Barcelona), el pla que limita l’obertura d’allotjaments turístics (el PEUAT) i l’obligació de reservar un 30 % per a habitatge protegit en noves construccions i grans rehabilitacions. L’alcalde actual de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que vol revisar, precisament, tant el PEUAT com la mesura del 30 %.