Els republicans volen que els ciutadans aportin les seves propostes pensant en el futur d’una possible Catalunya independent. Amb aquest acte, que ha comptat amb molts representants electes republicans d’arreu de Catalunya, així com amb l’actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de l’ANC, Jordi Sánchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, els republicans volen demostrar que és possible continuar amb el procés sobiranista i organitzar un referèndum sobre la independència aquest mateix any.

“El Govern espanyol no vol que utilitzem les mans per votar”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, s’ha volgut dirigir directament al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i s’ha ofert per dialogar, ja que, segons ha dit, “volem les millors relacions bilaterals” i les millors són “les relacions entre iguals, entre aquells que són igualment lliures”.

Junqueras ha remarcat que el dret a vot és un dret fonamental. Per això, s’ha reafirmat en què “el futur de Catalunya està molt millor en les mans dels catalans que en les mans d’un Govern espanyol que no vol que utilitzem les mans per votar”.

“Guanyarem a la catalana, cívicament, pacíficament, però també, si cal, insubmisament”.

El diputat Joan Tardà ha recalcat en el seu discurs la importància de fomentar la participació a la consulta sobre la independència perquè, ha dit, “aquest any 2017 serà transcendental com ho va ser el 1931”, fent referència al president Francesc Macià. Tardà, sota el lema “Guanyem República” també ha afegit que “guanyarem a la catalana, cívicament, pacíficament, però també, si cal, insubmisament”.

Segons el diputat al Congrés, per primera vegada “tenim majoria parlamentària independentista i tenim consens social”, ja que ha dit, que un 80 % dels catalans volen participar en una consulta sobre la independència. Els republicans també han posat sobre la taula que volen governar. Així ho han assegurat els consellers Toni Comín i Dolors Bassa.

“Un Govern espanyol del segle XIX que no deixa votar els catalans del segle XXI”

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha qualificat de “mania” i “vici que el Govern espanyol no es curarà” el fet, ha dit, de no deixar votar els catalans en el referèndum. Rovira ha fet palès que altres territoris han celebrat referèndums, ja que són “societats modernes”. De fet, en aquest acte dels republicans també han tingut veu representants polítics internacionals com Peter Jambrek, pare de la constitució d’Eslovènia, i Jean-François Lisée, cap de l’oposició al Quebec.

En aquest sentit, la secretària general ha afirmat que “el Govern espanyol del segle XIX no deixa votar els catalans del segle XXI” i que volen “obstaculitzar qualsevol cosa que fa olor de democràcia”.

Altres participants han estat el diputat Gabriel Rufián i el president del Grup Municipal d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, que ha dit que s’ha d’aconseguir recuperar la ciutat de Barcelona per posar-la “a disposició del país”.

Nou acte multitudinari de partit després de quatre anys

L’acte organitzat aquest dissabte al CCIB torna a aglutinar tota la militància d’ERC després de quatre anys, ja que l’última reunió multitudinari dels republicans es va celebrar el desembre del 2013 al Fòrum. Des d’aleshores han convocat els simpatitzants a través de JxSí.