Després d’anys d’espera, els impulsors del Gimnàs Social Sant Pau, al Raval, ja poden pensar en el futur: hi ha acord perquè l’equipament es quedi al barri i continuï atenent persones sense llar i famílies vulnerables. Es tracta d’un pacte entre la propietat de l’edifici, l’empresa Mediaurban, la Fundació Hàbitat3 i l’Ajuntament de Barcelona. Un gir de guió que ha estat possible gràcies a una operació insòlita, en què un inversor privat ha comprat l’edifici al propietari anterior i finançarà la construcció de 36 habitatges de lloguer social.

L’acord estableix que l’Ajuntament recomprarà els terrenys per un import de vuit milions d’euros a aquest inversor que ara en té la propietat. Es tracta d’un particular —de qui no s’ha fet públic el nom— i tindrà el dret de superfície dels terrenys durant 55 anys. Passat aquest termini, el solar anirà a mans de l’Ajuntament. Mediaurban s’encarregarà del projecte de construcció dels 36 pisos socials, que gestionarà la Fundació Hàbitat3 i que ha de permetre que la propietat recuperi la inversió feta.

Tal i com ho han resumit les parts implicades, es tracta d’una operació inèdita i sense ànim de lucre, que persegueix un objetiu social.

No és una operació divina, sinó que convergim diferents persones amb un privat que no vol especular. No ha baixat cap sant, tant de bo tothom apostés per fer el mateix.
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

L’Ajuntament augmenta el patrimoni de sòl públic

D’aquesta manera el consistori ampliarà el seu patrimoni de sòl públic, i en garantirà la preservació per a ús d’habitatge assequible de manera indefinida. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha assegurat que es tracta d’una “molt bona notícia” perquè s’amplia el parc públic de lloguer assequible de la ciutat i, a la vegada, és manté l’activitat del Gimnàs Sant Pau en la mateixa ubicació actual.

Mediaurban s’encarregarà de la construcció dels 36 habitatges, d’uns 60 m² de superfície hàbils i que es repartiran en sis plantes. Els pisos allotjaran persones ateses per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social. La cofundadora de l’empresa Mediaurban Maria Sisternas ha explicat que es mantindran les instal·lacions del gimnàs com la piscina, però que s’hi habilitarà un espai per a les escales i l’ascensor que donin accés a les cases.

El final d’un conflicte enquistat

L’acord significa el final d’un conflicte enquistat que els darrers mesos s’havia complicat encara més. El contracte de lloguer del gimnàs va expirar l’1 de juliol del 2020 i, des d’aleshores, han esquivat dues ordres de desnonament —el 20 de gener i el 30 d’abril. En l’última ocasió, el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va suspendre el llançament perquè l’Ajuntament i la família propietària de la finca seguissin negociant una sortida al problema.

Des que va finalitzar el contracte, els responsables de la instal·lació havien lluitat per implicar el consistori en una solució i demanaven, fins i tot, que expropiés l’edifici perquè el gimnàs no morís. Fins a aquest dijous —en espera dels detalls del pacte—, la darrera oferta que l’Ajuntament havia fet per comprar l’immoble era de 9,7 milions d’euros, una xifra lluny dels 14 milions que en demanava la propietat, la família Samaranch Viñas.

Felicitat màxima entre els responsables del gimnàs

Els responsables del Gimnàs Social Sant Pau han exhibit una felicitat màxima, després de molts anys de patiment i incertesa. Això sí, mentre durin les obres -que encara no tenen data- el gimnàs s’haurà de traslladar a un altre punt del barri. Tot i així hi ha el compromís que segueixi desenvolupant la mateixa activitat que fins ara.

Només podem dir una cosa: felicitat no, el següent. Després de tants anys de lluita això és un reconeixement que no ho estàvem fent malament. Tenim moltes idees i projectes
Lara Cáceres, directora del Gimnàs Social Sant Pau

El Sant Pau, un referent contra l’exclusió social

El Gimnàs Sant Pau s’ha convertit en un referent al Raval, preocupat per les necessitats del barri. L’acció social de l’espai esportiu es remunta al 2012, quan els treballadors es van constituir en cooperativa sense ànim de lucre: ajustaven a mida les quotes dels veïns i oferien accés gratuït a les instal·lacions a 900 persones sense recursos. En esclatar la covid, van deixar aquesta tasca i es van bolcar en els més colpejats per la crisi: encara ara reparteixen àpats i ofereixen dutxes i canvis de roba a sensesostre.

ERC celebra que el futur de l’equipament estigui garantit

El Grup Municipal d’ERC també ha celebrat l’acord amb la propietat per salvar el Sant Pau i que el futur estigui garantit. A través d’una piulada, el líder d’Esquerra, Ernest Maragall, ha assegurat que aquest és un bon ús per a la partida de 30 milions d’euros destinada a comprar i rehabilitar edificis, que va proposar el partit republicà.

També ha puntualitzat que “cal conèixer en detall l’operació” i quin tipus de pacte hi ha per al futur del gimnàs.

Comparteix a: