Segons Bassa, no hi ha una xifra exacta dels refugiats que han d’arribar a Espanya però Catalunya està disposada a acollir-ne 5.000. El govern català està preparat per rebre’n 590 de forma immediata en 150 pisos, i podria arribar a les 1.800 places en els propers mesos. Tanmateix, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha admès que alguns dels refugiats que ja han vingut poden haver-se sentit desatesos.

Tant la consellera Bassa com Oriol Amorós coincideixen a destacar la “col·laboració nul·la” de l’Estat amb la Generalitat per gestionar aquesta crisi. Asseguren que Madrid no ha facilitat el nombre de refugiats que actualment hi ha ni les característiques, tot i que es calcula que l’any passat en van arribar 1.500.

La Unió Europea aporta 6.000 € als estats per cada persona amb estatus de refugiat o d’asiliat. Fins al moment, però, la Generalitat s’està fent càrrec dels costos. En aquest sentit, el govern català ha enviat una carta a Brussel·les per demanar la gestió directa d’aquests recursos sense passar per l’Estat.

La Comissió d’Ajuda al Refugiat demana més finançament

En una entrevista al programa ‘BTV +’, la portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Pascale Coissard, ha assenyalat que des de 2014 hi ha un pla de protecció a Catalunya per als refugiats que “no s’ha desplegat”. Coissard considera que per part de les administracions hi ha una disposició a impulsar mesures d’ajudes als refugiats però assegura que “no hi ha finançament”.

Coissard creu que, davant la “gestió pèssima” dels estats i d’un acord de la Unió Europea “il·legal i immoral”, és normal que les ciutats com Barcelona estiguin impulsant convenis de col·laboració per ajudar els refugiats.