Després de setmanes al camp de refugiats d'Idomeni, ahir la jove del Poblenou, Mar Redondo, va intentar creuar la frontera entre Grècia i Macedònia amb centenars de refugiats. Ella mateixa ha explicat que la policia Macedònia els va veure i els va retenir. Van separar els refugiats dels voluntaris i periodistes. A uns els van deportar i els altres, els van portar a la comissaria. Aquest matí han pogut sortir pagant una multa de 260 euros i amb la prohibició que durant sis mesos no poden trepitjar Macedònia. Ara la Mar es troba a Polykastro, un poble de Grècia, a 20 quilòmetres d'Idomeni. MAR REDONDO "Tenia un vol per demà però em quedaré, com jo, molts més voluntaris" "Aqui hi ha molt poca informació" "Hi ha desesperació entre els refugiats" "veuen que la única opció que tenen és creuar la frontera il·legalment" La Mar va viatjar fins a Idomeni com a voluntària a finals de febrer i des de llavors ha fet diferents tasques. Va començar distribuint la roba que arribava als refugiats i ara se centra en tot allò que faci falta.

Voluntària des de finals de febrer al camp grec d’Idomeni, Mar Redondo ha explicat per Skype a BTV els detalls de la detenció, que es va produir quan acompanyava un grup de refugiats a travessar la frontera. “Després de creuar un parell de rius ens vam trobar amb l’exèrcit de Macedònia, que ens va dir que havíem creuat il·legalment el país. Van requisar càmeres i mòbils i després d’una hora esperant al mig del bosc ens van dir que els acompanyéssim fins a la comissaria de Gevgelija“, ha afirmat la jove de 22 anys. L’han alliberat al cap de 12 hores i després de pagar una multa, una falta administrativa de 260 euros, i impedir-li tornar a Macedònia en sis mesos.

Tot i que tenia un vol per tornar a Barcelona aquest dimecres, ha canviat d’opinió: “Veient com està el panorama crec que és quasi més important que mai estar aquí i intentar ara el màxim”, assenyala. Redondo està treballant de voluntària al camp d’Idomeni per a l’organització internacional Intervol. Actualment ajuda ONG internacionals com Save the Children a distribuir menjar o Metges sense Fronteres a muntar tendes: “Anem omplint forats on és necessari”, afirma.

La jove denuncia que disposen de molt poca informació i que, ara mateix, els refugiats es troben que l’única opció que tenen és travessar il·legalment la frontera. “Ho han deixat tot enrere, no tenen diners ni reina ara mateix”, indica la voluntària. Per això “entenc la desesperació d’aquesta gent que no poden tornar enrere i tampoc no poden anar endavant perquè Grècia no és un bon país per trobar feina per a ells”. A més, Redondo alerta que el programa de reubicació de les Nacions Unides està saturat i és possible que molts hagin de passar més de dos anys als camps grecs.

Redondo va ser detinguda juntament amb una cinquantena de persones més, entre les quals hi havia també tres periodistes espanyols, com l’enviada d’Euskal Telebista Ane Irazabal, i diversos voluntaris.