La jornada ha començat amb normalitat a la majoria de col·legis electorals tot i que en alguns, com ara l'Escola El Turó, han tingut problemes per l'absència d'alguns components de les meses. MONTSERRAT ROSELLÓ, representant de l'administració "Ens faltava gent i després també ens han faltat suplents i hem hagut de tirar de vocals segons per cobrir primers." KATERINE HUAYTA, vocal "Soy segunda vocal suplente y en principio ha faltado mucha gente y me tuvieron que poner a mi como primera vocal, no me lo esperaba, la verdad. Esperaba venir, firmar e irme." Tot i això han pogut obrir a l'hora prevista, com la majoria de col·legis. Els electors han votat sobretot durant el matí. Però també hi ha hagut algunes excepcions. El partit que el Barça ha jugat a les 12 del migdia ha fet que d'altres preferissin votar al migdia. A Ciutat Vella han votat prop del 50 per cent sobretot al matí fins a les tres de la tarda. La tarda més tranquil tot i que un degoteig constant. En aquest mateix col·legi una de les meses ha rebut molts més electors que la resta. ABDEL BOUMENJAL, president de mesa "No hemos parado y encima tenemos la urna superllena que la hemos tenido que chafar ahi con una regla, la hemos tenido que chafar como hemos podido." A curiositats com aquesta cal sumar-hi l'absència de bolígrafs en algunes seus per poder marcar les caselles per al senat. MONTSERRAT BALTÀ, presidenta de mesa "En aquests casos els hem deixat els nostres bolis." La jornada electoral ha transcorregut sense incidents destacables, però això sí: amb un caire molt nadalenc.

L’activitat a les escoles, instituts i equipaments públics que avui han fet de col·legi electoral ha començat a les 8 h, quan estaven citats els presidents, vocals i suplents nomenats per la Junta Electoral de Zona. Alguns han fet tard i en alguns centres hi faltaven fins i tot suplents, cosa que ha impedit constituir les meses a temps per obrir a les 9 h. Hi ha hagut retards, almenys, a les escoles Dovella (el Clot) i Projecte (la Bonanova), on no han pogut obrir fins a les 9.30 h aproximadament. A l’Escola Projecte han arribat els Mossos d’Esquadra a les 10 h i la jornada electoral ha començat tard però amb normalitat. Un cop constituïdes formalment les 1.349 meses electorals de la ciutat, la votació ha començat i s’ha allargat fins a les 20 h de forma ininterrompuda.

Dins dels col·legis, la peculiaritat d’aquestes eleccions han estat les paperetes del Senat, en què calia marcar els noms dels tres candidats a qui es vulgui votar. “Algú té un bolígraf?” ha estat la frase més repetida avui, i a la majoria de col·legis han anat bastant buscats perquè hi havia molts votants que no en portaven, i tampoc no han agafat les paperetes marcades que els partits han enviat a casa.

Al llarg del dia i com és habitual en qualsevol jornada electoral, hi ha hagut cues per entrar a votar a alguns col·legis, però menys que a les darreres eleccions catalanes, el 27 de setembre. La percepció de molts electors, sobretot els més matiners, ha estat que la participació ha arrencat molt més fluixa que en aquella jornada. En total, 1.141.245 barcelonins estaven cridats a les urnes aquest diumenge per escollir els representants al Congrés dels Diputats i al Senat. A la província de Barcelona hi ha 11 candidatures, algunes amb sigles ben diferents de les de fa quatre anys.

Als col·legis electorals de la ciutat de Barcelona s’han distribuït durant els darrers dies 1.767 urnes amb tapa blanca per als vots al Congrés dels Diputats i 3.022 amb tapa de color salmó per al Senat. Les meses han disposat de més urnes d’aquest color perquè les paperetes del Senat són més grans i s’omplen abans. Tot i tenir-ne més, les urnes de color salmó s’han omplert fins dalt a tot arreu. En una de les meses de l’Escola Cervantes, al barri de Sant Pere, a darrera hora de la tarda havien d’introduir els vots del Senat amb un regle per poder encabir-los.

Aquesta de l’Escola Cervantes és una de les meses que es queixen que tenen un cens d’electors molt més gran que la resta del mateix col·legi. Això fa que, elecció rere elecció, s’hi acumulin cues de votants al costat de meses que tenen molta menys feina durant tot el dia.

La província de Barcelona ha triat en aquestes eleccions 31 dels 350 diputats i quatre dels 208 senadors. Per a la cambra alta, les llistes són obertes, és a dir, que cadascú podia marcar-hi fins a tres candidats, també de llistes diferents. És per això que totes les llistes, 11 a la província de Barcelona, eren a la mateixa papereta de vot i calia marcar amb els bolígrafs els tres candidats a votar. Per al Congrés hi havia 11 models de les tradicionals paperetes blanques amb la llista de 31 candidats de cada partit.

Les portes dels 263 col·legis electorals s’han tancat a les 20 h i llavors ha començat el recompte, especialment complicat en el cas de les paperetes del Senat. Els membres de les meses tindran feina fins a quarts de 10 aproximadament, però després les dades es transmeten telemàticament al centre de control del Ministeri de l’Interior, de forma que abans de les 11 tindrem els resultats provisionals (però ja prou fiables) d’aquestes eleccions.

A escala estatal, un total de 36.510.952 persones han estat cridades a les urnes, de les quals 1.583.560 són joves que han pogut votar per primer cop en unes eleccions generals. El cens de votants ha registrat un increment de 731.744 persones respecte a les eleccions generals del 20 de novembre de 2011. Hi ha 1.875.272 espanyols amb dret a vot que resideixen a l’estranger i que avui encara podien votar, si no és que ho havien fet ja, a l’oficina consular més propera, perquè la Junta Electoral Central va decidir divendres que els consolats haurien d’obrir aquest cap de setmana, atesos els retards que s’han produït en els enviaments internacionals de la documentació necessària a aquests residents a l’estranger.