El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dipositat el seu vot a l’Hospitalet de Llobregat a primera hora. Rivera, que seguirà la nit electoral des de Madrid, ha demanat als electors que surtin a votar en massa i que hi hagi un rècord de participació per aconseguir, ha dit, el canvi a Espanya. El de centre dreta ha dit que els canvis en la política espanyola han passat “quan la gent s’ha mobilitzat”. El candidat ha confessat el seu desig de guanyar per començar una “nova era política”.

Mariano Rajoy  ha votat aquest matí al districte madrileny d’Aravaca, acompanyat per la seva dona. El president i candidat del PP ha explicat que passarà el dia amb la família i a la tarda anirà a la seu del PP per seguir la jornada electoral. També ha definit les eleccions com l’acte més democràtic de tots i ha dit que volen la participació del màxim de persones possible. “Que tot el món voti lliurement i amb prou coneixement  de causa. Al final, lògicament, la gent escull el que creu que és millor per al seu país”, ha dit Rajoy.

El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha exercit el seu dret a vot a Pozuelo de Alarcón, a Madrid. Els socialistes es juguen avui mantenir-se en segona posició. Un fet que, segons algunes enquestes, podria no estar assegurat. Després de dipositar el vot, Sánchez ha animat a la participació i ha assegurat que s’ensuma un canvi a Espanya. “Som en una jornada històrica, fa olor de canvi. I honestament, crec que necessitem governs que pensin en la majoria dels espanyols”, ha dit Sánchez que també ha instat a tothom a votar per “construir un futur” a les generacions properes.

El candidat d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha votat al seu poble natal, Rincón de la Victoria, acompanyat del seu pare. En consonància amb la resta de partits, Garzón ha animat la població a participar per “afavorir la democràcia i la transformació”. El cap de llista també ha assegurat que és un dia de sorpreses impotants i molt gran per al seu partit.

L’últim dels candidats a votar ha estat Pablo Iglesias. El candidat de Podem ha arribat una hora més tard del previst al barri madrileny de Vallencas, des d’on s’ha mostrat convençut que avui la ciutadania donarà una lliçó de democràcia i que hi haurà un abans i un després d’aquestes eleccions. El líder de la formació morada creu que s’està vivint una nova transició.

Podem, juntament amb C’s, són les novetats indiscutibles d’aquests comicis. Dos partits que el 2011 no es van presentar a les generals i que en només quatre anys han aconseguit fer-se un bon lloc a les enquestes i sobretot, als mitjans.