L’assassinat d’Ernest Lluch a mans d’ETA la nit del 21 de novembre del 2000 va causar una forta commoció a la societat catalana. L’exministre socialista i catedràtic d’economia va morir a causa d’un tret en sortir del pàrquing de casa seva, a l’avinguda de Xile, 36, al districte de les Corts. El crim va generar una resposta immediata de la societat de rebuig a la violència d’ETA, i va portar un milió de persones al carrer en una mobilització històrica amb el lema “Catalunya per la pau, ETA no”.

“Profundament catalanista i sempre obert al diàleg”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha homenatjat la figura de Lluch en el vintè aniversari de la seva mort, ha agraït la seva tasca amb la sanitat pública i ha enaltit la “gran tasca política” de l’exministre socialista, a més del seu exemple i valentia.

“Lluch era una persona profundament catalanista i sempre oberta al diàleg”, ha recordat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en un acte telemàtic i en conversa amb una de les filles del polític català, l’Eulàlia Lluch, des de Maià de Montcal. “Defensava, però, que fos un catalanisme molt obert, extens, acollidor i que mai no es pogués dividir”, ha apuntat Iceta.