La imatge que donin demà els carrers de Barcelona serà la prova de foc per a una primera setmana de maig amb una cita de màxim ressò com la cimera del Banc Central Europeu. Totes les administracions volen evitar que es repeteixin aldarulls com els de la vaga general. Per això, des de dimecres la ciutat es blindarà amb un ampli desplegament policial format per 4.500 mossos d'esquadra que rebran el suport de més efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. En total, uns 8.000 agents en un dispositiu que l'Ajuntament troba més que suficient. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Hi ha seguretat. El que passa és que és molt fàcil cremar contenidors, aparadors... No podem posar un policia a cada banc, a cada botiga. Per tant, hem de combinar totes les mesures: la policia amb uniforme, la policia de paisà i altres mesures preventives com la suspensió del Tractat de Schengen que s'ha fet." Un dels punts que centrarà tota l'atenció és l'Hotel Arts, seu dijous de la cimera i allotjament dels participants. Avui ja s'hi ha pogut veure presència policial, que s'incrementarà durant la setmana. L'altre focus serà el Centre de Convencions, al Fòrum, on es farà la roda de premsa posterior a la trobada. El dispositiu es controlarà des de dos centres de coordinació. Un, des de la seu d'Interior, responsables de la seguretat dels carrers; i l'altre, des de la Delegació del Govern, des d'on vetllaran pels participants en la cimera i per edificis d'interès estatal. Des del consistori s'admet que tot i que no hi hagi un centre únic, la coordinació està garantida. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Cadascú sap les competències i on ha d'actuar. Jo crec que això està molt ben dissenyat, molt ben repartit, i cadascú sabrà què ha de fer en cada moment." Per ara, l'Ajuntament no té previst cap afectació de trànsit, malgrat que el dispositiu encara no està tancat del tot.

Barcelona es prepara per acollir la cimera del Banc Central Europeu amb un fort desplegament policial. Els dos punts més controlats seran l’Hotel Arts, seu de la cimera i on s’allotjaran els participants, i també el Centre de Convencions del Fòrum, on es farà la roda de premsa després de la trobada.

Finalment hi haurà dos centres de coordinació del dispositiu policial. Un des de la seu d’Interior i l’altre des de la Delegació del Govern. Des de l’Ajuntament el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha dit que tot i que no hi hagi un centre únic, la coordinació està garantida.

Des que es va suspendre temporalment el Tractat de Schengen, la nit de dissabte, per impedir l’entrada de grups violents durant la cimera del Banc Central Europeu, la Policia Nacional ja ha detingut 10 persones a les fronteres i n’ha denegat l’accés a 18 més. Segons la policia, els detinguts incomplien els requisits exigibles per entrar al país.

Aquest reforç temporal dels controls per accedir a Espanya es xifra en uns 1.000 agents policials i en més de 126.000 persones controlades als passos fronterers amb França. El dispositiu policial es mantindrà fins a les 12 de la nit del dia 4 de maig, quan acabi la cimera, per tal de preservar la seguretat de la reunió dels governadors dels bancs centrals europeus.