El copagament arriba a alguns serveis sanitaris. Els pacients que necessitin ser traslladats per fer rehabilitació, diàlisi o alguna prova diagnòstica hauran de pagar. Fins ara es feia en ambulàncies col•lectives, i en alguns casos amb taxis, que pagava l'Estat. Ara, el pacient n'assumirà una part del cost. També s'haurà de pagar per alguns tipus de pròtesis que fins ara eren gratuïtes, com les que s'usen en casos d'amputació. I fins i tot per les cadires de rodes sense motor, que ara no suposen cap despesa per a l'usuari. Per contra, les pròtesis que s'implanten en les operacions de maluc o genoll continuaran tenint un cost zero. En altres casos, com els bastons o els caminadors, a Catalunya el pacient ja en pagava una part, depenent de cada cas, amb un límit de 30 euros. Ara, encara està per definir quin serà el màxim que hi haurà d'aportar cada usuari i també el detall dels productes. pospos: En tot cas, segons el BOE, dependrà dels ingressos: els pacients que cobrin menys de 18.000 euros anuals n'hauran de pagar un 40 per cent. Els que tinguin una renda superior, de fins a 100.000, en pagaran el 50 per cent. Per sobre aquesta xifra, hauran d'aportar el 60 per cent del cost. En el Boletí Oficial de l'Estat d'avui també es detallen els canvis en l'atenció mèdica als estrangers en situació irregular. A partir de l'1 de setembre les seves targetes sanitàries no seran vàlides. Només tindran dret a l'atenció gratuïta en cas d'urgència per malaltia greu o accident. I també durant el part. L'excepció en són els menors d'edat, que continuaran sent atesos com fins ara.

Els usuaris de la sanitat pública hauran de pagar part de les pròtesis, els productes dietètics i, fins i tot, el transport sanitari no urgent, d’acord amb el decret que publica aquest dimarts el BOE, que considera aquests productes i activitats com a “serveis accessoris” subjectes a alguna aportació per part de l’usuari.

El percentatge d’aportació de l’usuari “es regirà per les mateixes normes que regulen la prestació farmacèutica, prenent com a base de càlcul el preu final del producte i sense que s’apliqui cap límit de quantia a aquesta aportació”.