Un de cada quatre barcelonins, el 24,9 %, diu haver estat víctima d’un o més fets delictius durant el 2021 segons l’Enquesta de victimització que elabora l’Ajuntament de Barcelona. L’índex de victimització es manté en xifres més baixes que el 2019 i té una lleugera pujada respecte a l’any 2020, un any marcat per l’emergència sanitària i les seves restriccions corresponents.

Per tipologia, els més nombrosos són els delictes contra la seguretat personal (18 %), seguits dels comesos contra vehicles (97,2 %), domicilis (3,5 %), segones residències (1 %) i botigues (0,8 %). Els robatoris o intents de robatoris de bossa o cartera representen el 10,9 % dels delictes contra la seguretat personal.

Segons l’enquesta, la majoria d’aquests delictes passen a la via pública (56,7 %) i a la xarxa del metro (44,3 %). En aquest cas, les línies 1 i 5 són les que acumulen més denúncies.

Percepció de seguretat a la ciutat i al barri

L’enquesta assenyala que els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al barri, amb notes del 5,4 i del 6,1 respectivament. Per districtes, Ciutat Vella concentra el 34 % dels fets delictius segons l’enquesta de l’Ajuntament, tot i que Sarrià – Sant Gervasi, amb el 25,4 %, és el que més puja respecte del 2020, un 5 %. Els delictes baixen a Gràcia, Horta-Guinardó i Sants-Montjuïc.

Els ciutadans també aproven el servei que donen tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra, amb una puntuació de 6,5 i 6,9 respectivament.

Baixen els índexs de denúncia

El nombre de fets denunciats segueix de baixa. El 2021 van ser el 17,9 %, un 0,3 % menys que el 2020, una tendència que només es va trencar el 2019, quan van pujar gairebé un 1 %. Els motius per no denunciar són diversos. El principal és que les víctimes consideren que la policia hi pot fer poca cosa (75,1 %).

La inseguretat, una de les principals preocupacions segons el Baròmetre semestral

El darrer Baròmetre semestral, publicat aquest mes de juliol per l’Ajuntament de Barcelona després d’enquestar 809 barcelonins, ja apuntava a la inseguretat com una de les principals preocupacions dels ciutadans. La sensació de preocupació dels barcelonins coincidia amb un increment de robatoris amb violència a la ciutat, especialment la sostracció amb violència de rellotges de luxe.

Comparteix a: