Tinta de Llum Edicions és el projecte multidisciplinari nascut gràcies al poeta i arquitecte Josep Toldrà i Alegret. Els dos primers títols de l’editorial, presentats a la Nau Bostik, són la reedició del primer llibre de Toldrà, ‘El trànsit de Venus’, i el poemari ‘Mitja hora de vent’, conjuntament amb Joic Duran.

Més enllà de l’edició de poemaris en català de manera ecosostenible, l’artista explica a ‘Plaça Tísner‘ que un dels objectius és la creació d’esdeveniments multidisciplinaris immersius de petit format en què la llum i la poesia en siguin protagonistes.

La poesia és una disciplina no només escrita en paraula”
Josep Toldrà, poeta i creador de Tinta de Llum Edicions

Reedicions i poesia a dues mans

Toldrà destaca el vincle que té i ha tingut la poesia en la seva vida, no només com a disciplina “escrita en paraula, sinó en qualsevol fet de la vida, com intentant explicar allò que no té explicació, arribant als límits d’allò invisible”.

Tot i haver escrit poemaris inèdits als anys 90, ‘Periplo en la cimbra del tacto’ i ‘Lleugereses’, i un de només recitat, ‘Ull de gat’, l’any 2001 va presentar el seu primer poemari en català, ‘El trànsit de Venus’, que ara ha reeditat 23 anys després amb el projecte de Tinta de Llum.

L’altre títol presentat, ‘Mitja hora de vent’, és un poemari de haikus i tankes, poemes breus d’origen japonès, amb l’escriptor barceloní Joic Duran. El projecte va començar quan tots dos escrivien haikus durant pauses a la feina i que ara conformen la primera part del llibre. La segona part està formada per tankes, haikus amb dos versos extres al final, que l’un i l’altre s’han anat completant 21 anys després.

Mantenir, cuidar el llibre en format de paper, ben editat, ecoeditat és una disciplina”
Josep Toldrà, poeta i creador de Tinta de Llum Edicions

La petjada de carboni

Un dels pilars on se sosté Tinta de Llum és l’edició ecosostenible, seguint les guies i normatives de l’Institut de l’Ecoedició de Catalunya, estalviant entre el 9 % i el 13 % de l’impacte mediambiental des de la creació, el transport i les matèries primeres.

Toldrà destaca la importància de la motxilla ecològica dels llibres ja que, més enllà de l’edició i el disseny, per a ell “mantenir, cuidar el llibre en format de paper, ben editat, ecoeditat és una disciplina”. Seguint aquest model de distribució, la petjada de carboni dels dos primers llibres, impresos a Sant Andreu de la Barca, només és equivalent a un viatge de 10 quilòmetres en autobús, en el cas de ‘Mitja hora de vent’ i de 8,5 quilòmetres per ‘El trànsit de Venus’.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a