La persona experta en sèries del ‘Plaça Tísner‘, Mariona Borrull Zapata, ens presenta cinc títols molt recomanables per aquests dies de reunions familiars que venen. Totes les sèries estan pensades per a un públic infantil però, com assegura Borrull, “són aptes per a consum adult“. I les presentem endreçades per franges d’edat, de més petits a més grans.

Els títols que recomana Borrull són: ‘Petits mons de poesia’, ‘La isla de las formas’, ‘Steven Universe’, ‘Valerosas’ i ‘¡Despierta, Carlo!’.

‘Petits mons de poesia’

Filmin [2013-2020]

La primera proposta, explica Mariona Borrull, és “per a criatures molt petites i per a adults amb ganes d’omplir-se“. Es basa en un programa francès que des del 2013 agafa un poema conegut i proposa a joves que han sortit d’escoles d’animació que adaptin el text. Se’ls dona un pressupost i se’ls deixa llibertat creativa absoluta. I per Borrull, “en surten perles“.

Com explica Borrull, “es tracta d’un viatge visual de primera. D’una banda, hi ha els salts metafòrics sorprenents de la poesia i, de l’altra, totes les idees visuals fresquíssimes de gent que posa cor i estómac en aquest capítols de quatre minuts, i que saben que poden fer el que vulguin”.

‘La isla de las formas’

Apple TV+ [2023]

Aquesta sèrie és, segons Mariona Borrull, “per a criatures petites però que ja portin uns quants patis a les muscleres“. Borrull assegura que per a ella va ser una autèntica sorpresa perquè “és una compilació mona i autoconclusiva sobre tres amigues que són formes geomètriques, però alhora la sèries es fica en embolics de relacions importants“.

A cada capítol una de les formes es posa en algun tipus de compromís per quedar bé o no fer mal a les altres, i cada cop la decisió acaba “com el rosari de l’aurora”. Perquè com diu Borrull, “els personatges són formes, però també som nosaltres“. I si volem més històries de ‘La isla de las formas’, podem anar al llibre original de Mac Barnett i Jon Klassen.

‘Steven Universe’

HBO Max i Netflix [2013-2019]

Una sèrie que ja té uns anys però que Mariona Borrull no es cansa de recomanar. Per ella, “segueix sent formació en la diversitat per a infants i adults alhora”. Això, i “un serial de ciència-ficció sorprenent”. I si ‘La isla de las formas’ era formació bàsica en l’amistat, Borrull explica que ‘Steven Universe’ “fa un pas més i indaga en les relacions tòxiques, com ens construïm segons les expectatives dels altres i com mantenir els espais segurs“.

La sèrie és la història d’un nen simpàtic i maldestre, però també és un assaig súper clarivident i madur sobre què significa viure en pau amb el que sents i necessites, que, segons Borrull, “ja ens agradaria veure a sèries per a adults”.

‘Valerosas’

Filmin [2020]

Es tracta de 30 biografies, de quatre minuts cadascuna, sobre dones pràcticament fora dels nostres llibres d’història. Com diu Mariona Borrull, “una sèrie per anar una mica més enllà de la figura de Marie Curie”. 30 dones extraordinàries i la majoria encara força desconegudes, que apareixen als llibres de Pénélope Bagieu.

Per Borrull, les més reivindicades de la llista són Hedy Lamarr o Christine Jorgensen. Però després, diu, hi ha “autèntics descobriments”. Las Mariposas, dues germanes revolucionàries dominicanes, o Wu Zetian, l’única emperadriu de la història de la Xina.

‘¡Despierta, Carlo!’

Netflix [2023]

És la història del Carlo que es desperta després d’un son de 22 anys i es troba que el seu país s’ha convertit en una espècie de distopia a l’estil George Orwell, i l’única manera de combatre les seves dinàmiques és rebentant-les a base d’humor absurd. La sèrie agafa coses dels dibuixos “lletjos” de la Hannah Barbera, però també de la crítica agudíssima de ‘Futurama’ i de l’existencialisme de ‘Midnight Gospel’, i és un autèntic plaer per a criatures, adolescents i adults