Ana Mourelo fa anys que va començar a lluitar per aconseguir parcs infantils inclusius per a tots els infants, també per als que tenen una discapacitat. Una feina que ara ha vist un reconeixement amb la Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona a proposta del districte de Sant Andreu pel foment del joc inclusiu a la ciutat. Ana Mourelo, presidenta de l’associació Miradas que hablan i impulsora del primer parc inclusiu de Barcelona, n’ha parlat albàsics‘. 

Ha explicat que el “reconeixement és una empenta per la lluita i per acabar d’aconseguir els objectius” pel que fa a la inclusivitat. I ha afirmat que fa aquesta tasca reivindicativa per als nens. “I per al meu fill que em va canviar. Han estat uns anys durs i no ha estat fàcil“.

Avancem pel que fa a la inclusivitat, però a poc a poc

Ana Mourelo també ha reflexionat sobre el fet que les famílies amb infants amb discapacitat “no notem un suport real durant tot l’any, som oblidades”. I, malgrat tot, “cada cop la mirada és més oberta i estem arribant que tot es conegui més i que no haguem de creuar tota la ciutat per anar a un parc”.

L’Ana és mare de dos infants. Un d’ells és l’Aitor, amb una malaltia rara que finalment va causar-li la mort aquest estiu amb 12 anys, i que ha inspirat la seva lluita. De fet, Mourelo també presideix l’associació Miradas que hablan, per conscienciar sobre la síndrome que patia el seu fill, un trastorn genètic del cromosoma X, la “síndrome de la duplicacio de Mecp2“.

El primer parc 100 % inclusiu

Una de les reivindicacions de Mourelo és aconseguir el primer parc 100 % inclusiu de Barcelona, al barri del Congrés i els Indians, a Sant Andreu. El projecte es licita ara i les obres està previst que comencin la primavera del 2024 “i que estigui obert a principis del 2025”. Aquest va ser un dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius del 2021. Entre les propostes que hi haurà, Mourelo explica que s’inclouen balancins accessiblestobogans amb rodets que faciliten el lliscament de persones amb mobilitat reduïda, un sorral adaptatelements sensorials i panells amb pictogrames.

Aquest serà un parc pioner, ja que l’activista es lamenta que els que hi ha no són completament inclusius, especialment per a aquells infants que no poden prescindir de la cadira de rodes.