Kalyn Ishikawa és dissenyadora industrial i està fascinada per tots aquells objectes que es fabriquen de forma artesanal. La seva família per part de mare tenia una empresa de fabricació de calçat, però ella va decidir canviar els peus pel cap. Des del 2019 es dedica a fer barrets personalitzats i té el seu petit taller al barri de Gràcia, a la vista de tots aquells que la vulguin veure treballar amb les mans.

Ishikawa, de mare argentina i pare japonès, és delicada i endreçada. Molt endreçada. Tot és a lloc al seu espai de feina, al carrer de les Tres Senyores, 18 bis. Formes, eines, retalls de roba, cintes, feltres i barrets. Allà desplega els utensilis, alguns dels quals centenaris, amb què confecciona els barrets fets a mida i que ha ensenyat a un equip del ‘Plaça Tísner‘.

Tallers per fer-s’ho un mateix

L’artesana també té molt clar que és important fer divulgació de l’artesania de la barreteria, que a Barcelona té una comunitat notable (i allotja la seu de la Societat Espanyola de Barreteria), per això fa tallers pràctics en què explica els diferents materials i eines de l’ofici i ajuda a cada participant a sortir amb un barret nou de trinca coronant el cap: “La gent és molt curiosa, no s’imagina tot allò que hi ha darrere la confecció d’un barret”.

Al seu taller s’utilitzen materials de qualitat, en gran mesura el feltre (d’ovella de llana merina o de pell de conill) que es treballa amb vapor i calor per donar plasticitat al material i poder modelar-lo sobre les formes de fusta, l’eina principal per fer barrets. També es treballa l’interior i finalment el disseny exterior, la cinta que acaba de conformar la personalitat de cada peça.

El barret a mida és un element transformador. Té un aura. Quan entris a un lloc, encara que no vulguis, no passaràs desapercebut”
Kalyn Ishikawa

Un barret per a cada persona

Ishikawa reconeix que porta barret cada dia: “És un complement atemporal que té molt significat cultural, simbòlic i funcional“, que malgrat no s’utilitza amb tanta assiduïtat com en segles passats, sí viu un cert ressorgiment. Està convençuda que “hi ha un barret per a cada persona“, malgrat no tots els barrets són per a tothom.

Explica que alguns són per al dia a dia, com els “back heads” o les boines, “porta d’entrada” a altres barrets com els que porten ala. L’artesana també defensa que el barret fet a mida és “un element transformador, que té una aura” que provocarà que en entrar a qualsevol lloc “encara que no vulguis, no passaràs desapercebut“.