El periodista cultural i expert en teatre i arts escèniques Nil Martín López ens proposa al ‘Plaça Tísner sis obres de teatre que podem anar a veure aquesta tardor a Barcelona. Com ja ha dit alguna altra vegada, per Martín anar al teatre és com viatjar per tot el món. En aquesta ocasió, per descobrir indrets ben llunyans “sense necessitat d’agafar cap avió“. Aquestes són les sis recomanacions:

‘Austràlia’ [2023]

Israel Solà

Aquesta comèdia la vam poder veure l’any passat a la Sala Flyhard. Ara arriba a un altre teatre de la ciutat, l’Espai Texas. El director de La Calòrica, Israel Solà, és el responsable d’una obra que ha guanyat el Premi Teatre Barcelona al millor espectacle de proximitat

Per Nil Martín, “el text funciona com un rellotge” i té “un repartiment de luxe“. Ester Cort, Carme Poll i Meritxell Huerta encarnen tres germanes que es veuran immerses en una complexa situació en un “road trip” per Austràlia amb to de comèdia dramàtica.

Espai Texas, del 28 d’octubre al 28 de gener

‘Pols de diamant’

Pau Coya

Pot una presumpta denúncia falsa desacreditar el patiment de tot un col·lectiu? La història ens transporta a Madrid, on l’any 2021 es va produir una terrible agressió homòfoba. Pau Coya parteix d’aquest cas real, que es va viralitzar en una obra dirigida per Nelson Valente. 

El que l’autor posa sobre la taula, sense moralitzar ni fer judicis de valor, és si, en el cas fins i tot que hi hagi una denúncia falsa per LGTBI-fòbia, això dona dret a la societat a desacreditar tota la resta de violències que pateix el col·lectiu. 

Sala Versus Glòries, del 18 d’octubre al 12 de novembre

‘El mar’

Xavier Bobés i Alberto Conejero

En aquest cas es tracta d’un viatge a Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos, l’any 1936. Un mestre republicà i transgressor promet als seus alumnes que els durà a veure el mar, però l’esclat de la Guerra Civil impedeix que aquesta promesa arribi a complir-se

Una història real que, per Nil Martín, “malauradament encara és vigent“. Aquest espectacle fa uns mesos va ser cancel·lat precisament en un poble de Burgos on governa el PP amb el suport de l’extrema dreta, i moltes veus apunten que la cancel·lació és una censura per motius polítics.

Festival Escena Poblenou, el 22 d’octubre

‘Proto [SN1806]’

Janet Novás

En aquest cas, Nil Martín proposa viatjar molt lluny, fins a l’espai exterior. La coreògrafa i ballarina Janet Novás explora el fenomen de les supernoves, aquestes estrelles que exploten en un esclat de llum

I per fer-ho, tenim tres ballarines molt joves (Yuantao Gorriz, Julia Kayser i Danielle Mesquita) que generen una espiral energètica, des del cos i des d’un treball molt interessant amb el so, fins a arribar a una explosió per extenuació. Aquest desenllaç ens fa preguntar-nos sobre la col·lectivitat i la recerca d’un món on els finals també generin llum, com passa en les supernoves. O si més no, aquesta és la intenció.

Mercat de les Flors, 26 i 27 d’octubre

‘Stand 68’

Laura Riera i Jaume Forés

El viatge ens porta ara al continent africà. En concret a Guinea Equatorial. Però com diu el Nil Martín, és un viatge també al nostre passat. Un passat colonial que “no sempre tenim prou present“.

L’espectacle repassa en clau d’humor, i “des del privilegi blanc”, el desconeixement que tenim sobre fets com ara que Guinea Equatorial va ser una colònia espanyola fins al 1968. Informació que ha estat esborrada fins i tot de molts dels llibres d’història segons una llei espanyola que decretava tot el que hi havia passat com a “secret oficial d’estat“.  

Antic Teatre, del 25 al 27 d’octubre

‘De Nao Albet & Marcel Borràs’

Nao Albet i Marcel Borràs

I el Nil Martín proposa un últim viatge abans d’acabar. En aquest cas és un viatge introspectiu en la vida de dos creadors que després de molts anys creant junts decideixen separar-se, i han volgut fer un espectacle d’autoficció de la seva pròpia separació. Un espectacle sobre l’ego en majúscules!

Sala Petita del TNC, fins al 5 de novembre