Aconseguir que el nom o les gestes d’algunes dones excepcionals estiguin al costat del d’homes il·lustres coneguts per tots. Segons expliquen al programa ‘Plaça Tísner‘, aquest és l’objectiu de les docents i investigadores Gemma Puigvert i Marta Oller amb la publicació del llibre ‘Quan les dones tenien el poder‘. L’obra ens parla de Cleòpatra, Apama o Fúlvia i vol contribuir, també, a canviar els estereotips de gènere i la visió tradicional de les societats clàssiques.

Pel que fa a la pregunta del títol de l’obra, les autores defensen que a l’edat antiga —i en el transcurs de la història de la humanitat en general— les dones han tingut el poder sobretot en circumstàncies excepcionals: per exemple, en un context de guerra. Asseguren, a més, que s’han caracteritzat per treballar “d’una manera coordinada, solidària i reivindicativa” en el marc d’una “societat androcèntrica o patriarcal“.

Un llibre sorgit d’una investigació

Publicat per l’editorial La Magrana, el llibre s’estructura en l’anàlisi de cinc àmbits en què, en general, les dones estaven vetades a la Grècia i Roma antigues: l’oratòria, la mediació, la feina, el govern i la guerra. Al llarg d’aquests apartats, trobem diferents exemples reals que mostren quin era el paper del sexe femení a l’època. Des de documents històrics a textos literaris, passant per elements més quotidians o populars com podien ser els epitafis a les tombes.

Tots aquests materials que apareixen a l’obra sorgeixen d’una investigació que les autores van poder posar en marxa gràcies al Premi d’Excel·lència Docent de la Universitat de Barcelona que va rebre Gemma Puigvert l’any 2020.

El “mosaic” de Gemma Puigvert i Marta Oller

  • Una universitat: la Universitat Autònoma de Barcelona. Ambdues autores són docents i investigadores d’aquest centre universitari públic creat l’any 1968.
  • Una passió: de fet, són dues. La docència i la filologia. La Marta imparteix classes de filologia grega i ha investigat els cultes heroics i la condició de l’estranger en el món grec antic. Per la seva banda, la Gemma ensenya filologia llatina i ha enfocat la seva recerca cap a la tradició clàssica i la didàctica de la llengua llatina.
  • Un premi: el premi a l’excel·lència docent que va guanyar la Gemma l’any 2020 i que va ser el germen de ‘Quan les dones tenien el poder’. L’obra és, en part, el resultat de la investigació que van poder fer gràcies al premi.
  • Un llibre: ‘Quan les dones tenien el poder’ és el llibre que ara presenten i amb què volen ajudar a superar els estereotips de gènere que arrosseguem des de les societats clàssiques.
  • Un objectiu: la Marta Oller i la Gemma Puigvert diuen que si al final d’aquesta nova obra aconsegueixen que el nom o les gestes d’algunes dones excepcionals estiguin al costat del d’altres homes il·lustres coneguts per a tots hauran complert amb escreix el seu objectiu.
  • Una plaça: la plaça de Sant Roc de Sabadell representa per a la Marta la vida que va triar viure, ja que és un dels punts de trobada de la seva ciutat d’adopció. La Gemma, per la seva banda, es queda amb la plaça major del seu Olot natal perquè acull la cultura popular de la ciutat.