Barcelona Events Musicals, organitzadora del festival Cruïlla entre altres esdeveniments, gestionarà El Molino amb la complicitat de diversos agents musicals de la ciutat. Aquest dijous s’ha aprovat la concessió d’aquest establiment en comissió del govern municipal. Es preveu una durada de quatre anys a partir de la formalització del contracte, que es podrà ampliar per acord d’ambdues parts, amb pròrrogues anuals fins a un màxim de quatre anys més.

El projecte de l’adjudicatària, Barcelona Events Musicals, està plantejat amb l’objectiu de convertir El Molino “en un espai de referència per a les músiques minoritàries de la Ciutat Comtal, amb una especial preferència per les músiques d’arrel, la cançó d’autor, el jazz, el flamenc i la rumba catalana”.

Obrir-se a altres disciplines artístiques

A més de les músiques d’arrel, la cançó d’autor, el jazz, el flamenc i la rumba catalana, l’objectiu és que també estiguin oberts “a altres disciplines artístiques i expressions culturals”. El projecte Barcelona Events Musicals destaca que es vol “recuperar l’antiga força i reconeixement d’El Molino per projectar-lo altre cop com un gran equipament de la ciutat i també internacionalment”.

El projecte també vol fomentar la col·laboració i el treball en xarxa, tant en l’àmbit local com nacional, i compta amb un extens suport del sector musical, amb convenis de col·laboració destacats amb entitats representatives de diversos estils musicals, com Barnasants, el Dorado, Carabutsi i l’Associació de Músics de Jazz i també amb les escoles superiors de música de la ciutat, Taller de Músics, El Conservatori del Liceu, Esmuc i Jam Session. També hi col·laboren diverses escoles de formació en gestió musical i audiovisual, així com de L’Auditori i la sala Paral·lel 62, entre d’altres.

Incrementar la programació fins a ocupar tots els dies

Barcelona Events Musicals vol incrementar la programació de forma progressiva, amb l’horitzó d’acabar omplint tots els dies de la setmana, amb diferents sessions a la sala principal i amb un ampli ventall d’activitats en altres espais com la sala d’assaig, el club amb terrassa o la sala de l’altell. A més, la programació incorpora activitats vinculades a la comèdia, el teatre o la dansa, així com jam sessions, “open mic”, “music talks”, presentacions de festivals o assajos d’artistes, que ajudaran a la diversificació de públics, oferint una representació de la varietat artística de la ciutat.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat la importància de la reobertura d’un equipament emblemàtic com El Molino, molt rellevant des d’una perspectiva històrica i cultural: “Estem complint també en l’àmbit cultural”, ha afirmat, “i l’adjudicació d’El Molino permet avançar en el compromís de recuperar el millor Paral·lel com a eix estratègic de la música i les arts escèniques de la ciutat, que en el futur també disposarà d’una peça fonamental com el Teatre Arnau. Aquests dos equipaments, sumats als que ja estan en funcionament, i a la reforma del Parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec, enllestiran el procés de transformació de la part baixa del Paral·lel”.