A Nuccio Ordine se’l considera una de les personalitats més significatives del panorama cultural internacional i ha vingut a Barcelona per presentar ‘Els homes no són illes. Els clàssics ens ajuden a viure’. Es tracta del nou llibre d’aquest escriptor, filòsof i professor de literatura italiana a la Universitat de Calàbria. En una entrevista al ‘Plaça Tísner’, l’assagista italià defensa els guanys que s’obtenen amb la lectura dels clàssics universals.

Són els grans valors, i no els diners, el que compta a l’hora de mesurar la dignitat humana”
Nuccio Ordine, escriptor i filòsof

Frenar l’onada de moviments d’extrema dreta

‘Els homes no són illes’ completa la trilogia iniciada amb ‘Clàssics per a la vida’ (2017) i ‘La utilitat de l’inútil’ (2013). En aquest volum, editat en català per Quaderns Crema i traduït per Jordi Bayod, Nuccio Ordine parteix d’una meditació cèlebre del poeta anglès John Donne per convidar-nos a llegir i rellegir les grans pàgines de la literatura universal. Explica com els clàssics ens ajuden a viure en un pensament col·lectiu que pot contribuir a frenar l’onada de moviments d’extrema dreta i l’individualisme.

Les hores invertides en escoltar música, llegir un llibre o mirar un quadre ens fan més humans”
Nuccio Ordine, escriptor i filòsof

Els grans valors abans que els diners

Segons Ordine, l’educació en la literatura clàssica ha de servir per “fer-nos millors i ajudar-nos a entendre millor el món que ens envolta”. L’escriptor adverteix, també, que són els grans valors i no els diners el que compta a l’hora de mesurar la dignitat humana. Defensa així les estones invertides en “escoltar música, llegir un llibre o mirar un quadre” perquè són hores o minuts que ens fan més humans en una societat que pensa en la inversió de temps només en termes econòmics.