El programa “bàsics”, de betevé, ha rebut el segon premi al periodisme social dels guardons Montserrat Roig 2021 per l’especial ‘L’emergència d’habitatge a Barcelona en 12 històries’. Els premis s’han lliurat aquest dijous a la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El primer premi d’aquesta categoria ha estat per al documental ‘La Gemma té un pla’, emès al programa “Sense ficció”, de TV3, dirigit per Arantza Diez.

El jurat ha destacat la manera que ha tingut el “bàsics” d’abordar la temàtica de l’habitatge des de diferents perspectives i per la possibilitat de recuperar el contingut a través del web del canal.

En la recollida del premi, l’equip ha volgut remarcar la importància de la problemàtica de l’habitatge a la ciutat. Per la directora del “bàsics”, Eva Arderius, l’habitatge és un problema central i transversal que condiciona que molts problemes de pobresa s’iniciïn amb la llar. “Aquesta ciutat, que de vegades brilla molt, també té aquesta cara fosca que cal visibilitzar“, ha apuntat Arderius.

Per la seva banda, un dels autors dels reportatges distingits, Francis Manzano, ha recordat el cas de l’Alejandro, una de les 12 veus de l’especial guardonat. Per Manzano, ell és un exemple de la persona gran que sempre ha viscut al centre de la ciutat i es troba en una situació de vulnerabilitat i de perdre casa seva. En aquest cas, destaca que van fer un seguiment del cas abans i durant i que finalment es va resoldre de manera positiva.

Un altre dels autors dels reportatges, Adrià Calvo, ha volgut destacar que el “bàsics” és un programa d’actualitat diària de Barcelona i, per això, ha remarcat la importància de donar espai a aquestes històries que ocorren diàriament a la ciutat i d’aquesta manera “no normalitzar que aquestes coses segueixen passant a Barcelona”.

Diferents perspectives de l’emergència d’habitatge

A través d’aquests 12 reportatges, el “bàsics” ha volgut descriure l’emergència d’habitatge a la ciutat des de quatre perspectives: el punt de vista legal, el preu de l’habitatge, l’activisme veïnal i les opcions que tenen aquelles persones desnonades. L’especial també ha posat sota la lupa altres aspectes com, per exemple, la gestió psicològica que reben les persones afectades i l’actuació de les administracions i institucions davant d’aquestes situacions d’extrema complexitat.

Els Premis Montserrat Roig destaquen la tasca periodística i de comunicació social que es fa a la ciutat de Barcelona, sobretot destacant aquell periodisme que està al servei del ciutadà. Els Montserrat Roig volen promoure i incentivar la informació de qualitat que es fa a Barcelona posant el focus en el tractament rigorós dels temes socials en els mitjans de comunicació.