La Festa del Roser ha arrencat aquest divendres a la Rambla. L’actriu, cantant i “show-woman” Lloll Bertran ha estat la protagonista de fer el pregó des del Teatre Poliorama. S’havia de fer des del balcó de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona però la pluja no ho ha permès.

L’actriu s’ha referit a la remodelació de la Rambla, que s’ha iniciat aquesta setmana, i ha ironitzat sobre el temps que fa que es parla d’aquesta qüestió: “Estarà enllestida el segle vinent”. També ha recordat els atemptats que va patir el passeig i ha demanat un desig: “Que no hi hagi mai més cap atemptat. Aquí estimem la vida, la pau i la llibertat”. Alhora ha fet una crítica —amb to amable— sobre els turistes que visiten la ciutat: “Poseu un ciri a Santa Eulàlia perquè no hi hagi tants turistes i es parli català”. Ha afegit que el turisme és benvingut i ha demanat que n’hi hagi però amb mesura.

Amics de la Rambla: “No es pot imaginar una Rambla sense flor”

El president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha destacat que la Festa del Roser s’ha convertit en una “festa per reivindicar la flor perquè creiem que els floristes són la identitat principal del passeig. No es pot imaginar una Rambla sense flor”.

Amics de la Rambla organitza aquesta festa des del 1961, una celebració amb què vol convidar barcelonins i visitants a redescobrir la via. Enguany, s’arriba a la 61a edició i durant tot el cap de setmana s’han programat activitats culturals, tradicionals, de lleure i actes populars per a tots els públics. En total, hi ha 19 espais decorats, dos jardins visitables i una trentena de propostes gratuïtes, a més de descomptes i ofertes en establiments. Entre totes les activitats, les flors hi prenen protagonisme per reivindicar la tradició florista del passeig.

“La Rambla en flor”

En el marc de la festa, del 7 al 12 d’octubre, es decoraran les façanes de diversos edificis i espais singulars de la Rambla. Un arc floral de la Rambla de Canaletes dona la benvinguda al passeig florit i a partir d’aquí estaran decorats molts altres punts, entre els quals edificis com el Palau Moja o el Palau de la Virreina, però també hotels i restaurants. També hi haurà decoracions florals a la via pública, com al Pla de l’Os.

D’altra banda, per reivindicar el patrimoni arquitectònic i cultural del centre de la ciutat, es faran visites guiades i jornades de portes obertes a edificis i institucions emblemàtics.