Promoguda per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) , Liber 2022 (del 5 al 7 d’octubre) aplega gairebé 300 expositors. La cita té com a objectiu promoure la internacionalització del llibre editat a l’estat espanyol, tant en castellà com en català, gallec o basc, per bé que molts dels compradors provenen de països llatinoamericans. “La factura que tenim pendent és que Liber sigui un mercat de drets important. Encara és més fàcil vendre drets per a traducció en castellà o català a Frankfurt que aquí”, reconeix Daniel Fernández, president de la FGEE.

La factura que tenim pendent és que Liber sigui un mercat de drets important

Daniel Fernández, president FGEE

Liber espera que es recuperin les xifres d’exportació d’abans de la pandèmia, encara que en els darrers dos anys es va perdre un 30 %. Per les restriccions en la circulació de béns però també perquè “a molts països llatinoamericans llibreries i biblioteques estaven tancades. A més, a diferència del que va passar aquí, allí la pandèmia no va incentivar l’hàbit de lectura”, explica Fernández. Les expectatives són bones, perquè hi ha convidats uns 450 compradors i prescriptors de 60 països.

L’objectiu és promoure les trobades de negoci, però a més hi ha organitzat un extens programa de Jornades Professionals, amb 53 sessions i 130 ponents que reflexionaran sobre qüestions com la comercialització i la promoció dels llibres. Colòmbia, amb 81 segells editorials representats, és el país convidat de Liber 2022. Un any més, el dia 6 d’octubre es lliuraran els Premis Liber 2022 a persones i institucions vinculades al sector del llibre. El premi honorífic recau enguany en l’escriptor Pere Gimferrer.