La Maria Montserrat Martí és d’aquelles botigueres que deixa empremta en els seus clients. Fa 60 anys que està darrere el taulell de la Llibreria Pompeia (carrer del Cardenal Casañas, 5) i dona mostres del seu caràcter i la seva ironia a tothom qui entra per la porta. No pensa a jubilar-se malgrat que passa de llarg de la setantena i encara se la pot veure pujar i baixar de l’escala plegable amb una agilitat sorprenent. Té una salut de ferro, com la d’una llibreria centenària que resisteix al Gòtic i que té assegurada la continuïtat perquè el seu nebot, quarta generació, vol continuar amb la nissaga familiar que va engegar el negoci el 1922.
La llibreria s’ha pogut mantenir oberta 100 anys perquè els avis i els pares la van poder comprar”
Maria Montserrat Martí té molt clar que l’únic motiu pel qual la llibreria s’ha pogut mantenir oberta durant un segle és que “els avis la van poder comprar” i explica al Plaça Tísner amb perplexitat que al mateix carrer hi ha botigues que tenen la meitat de la seva superfície i paguen entre 3.000 i 4.000 € cada mes: “Això és impossible mantenir-ho amb un negoci de llibreria i papereria”. Molts dels dels seus clients habituals han esdevingut amics, han anat creixent plegats al llarg del temps, veient com era un dels pocs establiments que convidava a entrar avis, pares i nets.
Agilitat física i mental
Maria Montserrat Martí segueix fent les sumes a mà, amb paper i bolígraf: “Hem de tenir el cervell despert, sinó la màquina te l’atrofia“. També fa quilòmetres amunt i avall dins els 60 m2 que deu tenir l’establiment. “Parar quieta? No. Nosaltres podem treure la pols 30.000 vegades”.
Prestatgeries, taules i, fins i tot, el sostre es mantenen pràcticament impecables des de fa un segle. “El sostre policromat el vam descobrir fa uns set anys perquè un veí va dir que li semblava que hi havia tèrmits”, explica Martí. En aquest establiment no volen fer-se rics. Una mostra és el preu irrisori de les desenes d’antics quaderns d’escriptura i matemàtiques que encara conserven des de la postguerra, entre els quals el Cifras, l’Oasis o el Rubio que venen a 30 cèntims d’euro.
“Gràcies per voler continuar”
La propietària de la Pompeia recorda que l’any 1931 els seus avis van obrir una segona porta de la llibreria que donava a la Rambla (i que connectava amb la rebotiga de l’establiment del Cardenal Casañas). Els veïns li van dir: “Vostè està boig! Hi ha 12 llibreries a la Rambla”, explica Martí, “i va ser la darrera en tancar, l’any 1984”.
Sobre el present de la llibreria, Maria Montserrat Martí té clar que “mentre tinguem salut i la gent vingui a comprar, no hi ha problema“. La dificultat rau en el canvi de mentalitat que fa que la gent compri per internet: “Estan aconseguint que desapareguin totes les botigues de sempre. Només quedaran bars, restaurants, hotels i supermercats”, diu. I agraeix, mig emocionada, la continuïtat de la Pompeia més enllà del centenari per l’empenta del seu nebot, Ricard Martí Permanyer: “Gràcies avis, gràcies papes i gràcies noi, per voler continuar“.
La Llibreria Pompeia, Ramblista d’Honor 2022
La Llibreria Pompeia, el Museu Marítim de Barcelona i Juli Capella rebran el reconeixement de Ramblistes d’Honor 2022. L’entrega dels premis es farà el proper 24 d’octubre a la tarda, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Amics de la Rambla organitza els premis des de fa 61 anys i ha triat aquests tres noms perquè contribueixen, amb la seva activitat i esforç, “a millorar, difondre i divulgar el prestigi de la Rambla”.