El grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona denuncia que 25 barris de la ciutat no tenen cap llibreria. És el resultat d’un treball de camp dels republicans que ha analitzat la manca d’aquest tipus de negocis. La majoria dels barris sense llibreria són al districte de Nou Barris (n’hi ha nou de 13 sense cap local), però també no en tenen cap al Besòs i el Maresme, als barris de la Marina, la Teixonera, la Clota, la Vall d’Hebron o al barri del Coll, entre d’altres.

Per resoldre aquesta mancança, en el ple d’aquest divendres Esquerra reclamarà al govern municipal comprar locals en aquests barris i oferir-los a lloguer social perquè hi puguin obrir llibreries. “És una mesura ambiciosa però imprescindible; les desigualtats en aquest àmbit són evidents”, ha afirmat la regidora Gemma Sendra, que considera que sense la intervenció de l’Ajuntament no hi haurà llibreries en aquests barris.

“Llibreries en risc de tancar”

Sendra defensa que la mesura està pensada per aconseguir “l’equitat cultural”. A banda d’aquesta petició, ERC també alerta que moltes de les llibreries obertes “estan en risc de tancar” per l’augment del cost de l’energia. Per això, els republicans insistiran l’Ajuntament perquè busqui la manera d’assegurar-ne la continuïtat. En els últims anys, el degoteig de tancaments de llibreries ha estat constant: Catalònia, Canuda, Medios… I n’hi ha d’altres amb problemes al local, com la Nollegiu, al Camp de l’Arpa.

La Dreta de l’Eixample, el barri amb més llibreries

Segons el treball de camp fet per ERC, la Dreta de l’Eixample és el barri de Barcelona amb més llibreries. En té 49. El segueixen la Vila de Gràcia (29), el Raval (23) i l’Antiga Esquerra de l’Eixample (21). De fet, l’Eixample i Ciutat Vella són els únics districtes amb llibreries a tots els barris i en la majoria n’hi ha més de tres. A tota la ciutat, hi ha 20 barris que només tenen un o dos locals on venguin llibres.

En el cas de Sant Martí, a banda del Besòs i el Maresme, que no en té cap, en la majoria de barris hi ha una o dues llibreries, i només al Poblenou hi ha una oferta més variada amb set locals. En la llista de barris sense cap llibreria, segons l’estudi d’ERC, hi ha també Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, les Tres Torres, la Maternitat i Sant Ramón, la Bordeta, Vallcarca i els Penitents, la Font d’en Fargues, el Baix Guinardó, Baró de Viver i la Trinitat Vella.