portes obertes mnac 20 gener

La moneda ciutadana anomenada rec comença a circular aquest dijous a Barcelona en un àmbit nou: el cultural. Els ciutadans poden adquirir-la a través de l’aplicació mòbil REC Cultural bescanviant euros a recs (un euro equival a un rec) i obtindran un 50 % més de diners per gastar en cultura. És a dir, que si algú paga 20 euros a canvi de 20 recs, obtindrà 10 recs més extra.

Pla de drets culturals: 100 accions fins el 2023

Es tracta d’una prova pilot i la moneda, de moment, només es pot fer servir en equipaments culturals dels barris de Sants i del Poble-sec. Hi ha 14 establiments que s’han adherit a la iniciativa: sis museus (el Castell de Montjuïc, el CaixaForum, el Museu Etnològic i de Cultures del Món, la Fundació Joan Miró, el Museu Olímpic i de l’Esport, i el MNAC); quatre llibreries (La Carbonera, Mamut, La Deskomunal i La Inexplicable), i quatre sales de concerts (Sinestesia, Meteoro, La Deskomunal i Laut).

Xecs de 200 euros per a famílies en situació vulnerable

L’Ajuntament ha destinat 200.000 euros a les bonificacions del rec cultural però, a banda, ha previst una altra partida de diners en forma de xecs de 200 recs que es destinaran a famílies de Sants i del Poble-sec usuàries dels serveis socials. El consistori calcula que els rebran unes 500 famílies d’aquests dos barris, mentre que les bonificacions del 50 % són accessibles a tots barcelonins.

El rec (recurs econòmic ciutadà) es va crear l’any 2018 com a moneda complementària ciutadana i es va posar en circulació primerament a l’eix Besòs per utilitzar-la en el comerç local. Amb el pas del temps es va anar ampliant el projecte i ara s’ha creat la versió cultural amb aquesta prova pilot que s’allargarà fins al 28 de febrer del 2023.