El Concurs Internacional de Música Maria Canals ha donat tret de sortida a la seva 68a edició i ho ha fet diumenge al Palau de la Musica Catalana. Tot i que es van presentar 229 persones, només 76 pianistes de 28 nacionalitats han passat a les fases eliminatòries, entre els quals hi ha dos catalans. L’entrega de premis final es realitzarà el 30 de març.

Jordi Vivancos, director del Maria Canals, assegura que “la clau del Maria Canals és l’ajuda de la gent. Hi ha molt voluntaris, inclús gent que dona el piano perquè els pianistes puguin estudiar”.

Una oportunitat per fer-se lloc al món de la música

El director afirma que “els joves pianistes estaran a Barcelona participant per intentar tenir una carrera com a professionals que els pugui permetre dedicar-se a la música en un moment globalitzat i competitiu“.

Xavier Ricarte, un dels concursants, explica que tot i que el Maria Canals és un concurs, “participar-hi ja és un premi. Es van presentar més de 220 persones i formar part dels últims seleccionats és un regal”. Ricarte ja va participar-hi l’any passat, però va decidir que seguiria participant tots els anys fins que pogués “arribar ben lluny“.

Una edició amb canvis

Aquest any es manté l’obligatorietat d’interpretar almenys una obra d’un compositor català. Així i tot, s’ha introduït una nova, i és que serà obligatori escollir almenys una obra d’una dona compositora.

Aquestes mesures faran que en aquesta edició es puguin escoltar més de 80 obres de 25 compositores diferents, de les quals set són espanyoles i cinc catalanes.

Les fases eliminatòries finalitzaran el 24 de març. La semifinal es realitzarà el 26 de març i la gran final el 29, marcant el punt final durant l’entrega de premis el 30 de març.