Jaume Ripoll es va criar en un videoclub del centre de Palma, el Hollywood, en va heretar un altre, el Casablanca, i va acabar fundant Filmin, la plataforma audiovisual de cinema independent, clàssic i d’autor que podria ser el gran videoclub del nostre temps. Ara, Ripoll ha publicat el seu primer llibre ‘Videoclub. Las películas que cambiaron nuestra vida’, que ha presentat al ‘Plaça Tísner‘.

Tota una vida lligada al cinema

Es tracta d’una autobiografia en clau cinematogràfica que reflexiona sobre els darrers 40 anys d’una indústria que no ha deixat de canviar però perquè el cinema segueixi igual. També parla de la seva passió per un art que l’ha acompanyat tota la vida. Tot i això, reconeix que té pendent pel·lícules clàssiques que no ha vist per prejudicis: “Al llibre en parlo d’algunes, perquè considero que no està malament no haver vist un clàssic. Hem d’acceptar que morirem sense haver-ho vist tot“.

I ho diu la persona que va ajudar el seu pare a catalogar una col·lecció de més de 3.000 títols en cintes VHS. Per Ripoll, aquesta videoteca va ser la llavor de Filmin. Una plataforma que enguany celebra el 15è aniversari, i que no ha tingut un camí fàcil. De fet, l’actual director editorial ha assegurat que han perdut diners durant 10 anys. Ara, però, pot presumir que “a la resta d’Europa no existeixen Filmins“.

Les plataformes també són televisió

Per Jaume Ripoll, el creixement de les plataformes de continguts no posen en perill la televisió clàssica. De fet, creu que “les plataformes ho han canviat tot i ara tot és televisió“. I quan parla del tret diferencial de Filmin considera que hi té molt a veure que treballessin a videoclubs: “Aquest paper de prescriptors, com si fóssim llibreters, és molt important en un món cada vegada més despersonalitzat“.

El “mosaic” de Jaume Ripoll

  • Un record: el videoclub del seu pare, on va heretar l’amor pel cinema i ja de ben petit recomanava darrere el taulell pel·lícules als jugadors de futbol del Reial Mallorca.    
  • Un número: el 15, els anys que celebra la plataforma Filmin, de la qual n’és el cofundador i que assegura és el videoclub del present.  
  • Una sèrie:  ‘El ala oeste de la Casa Blanca’. Assegura que està més vigent que mai i que és com una mena de cambra dels germans Marx de la política.   
  • Un desig: transmetre l’amor pels clàssics del cinema i els seus valors a les noves generacions. 
  • Una passió: el cinema, un art que descriu com una experiència solitària que es gaudeix en companyia.  
  • Una plaça:  la plaça de Cort de Palma, un espai simbòlic situat  al bellmig de la seva ciutat   

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’