L’artista i investigadora del transvestisme, Rubén Antón, ens presenta al ‘Plaça Tísnercinc iniciatives que lluiten per la normalització dels drets i realitats LGTBIQA+. Una n’és STOP Sida, que ha treballat durant anys per explicar i prevenir el VIH, una lluita que es commemora l’1 de desembre amb la Diada Internacional de la Sida. Antón recorda que el col·lectiu LGTBIQA+està silenciat en molts àmbits i per això considera que aquestes iniciatives són molt necessàries“.

Projecte Science Queers

Science Queers és un projecte engegat l’any 2019 per Lana Vuli, doctorada en ciències i veïna del barri del Raval de Barcelona, amb l’objectiu de donar visibilització al col·lectiu LGTBIQ+ en l’entorn de la ciència. Rubén Antón explica que “en un moment de la seva trajectòria acadèmica es va adonar que divulgar ciència muntada en drag captava més l’atenció“.

El projecte es pot veure al canal de YouTube de Science Queer. Allà hi trobem disponible una acadèmia “travesti” que uneix drag i ciència titulada Science Queers Academy. Són tres temporades. A més, des del 2020 organitza L’orgull en ciències, amb l’objectiu de visibilitzar la diversitat sexual i de gènere entre la comunitat científica“.

Projecte Chrysallis

Chrysallis és una associació de famílies de menors transsexuals que donen suport a altres pares i mares de nens trans en què comparteixen eines i protocols d’actuació. Antón explica que “és un projecte molt bonic en què s’ajuden entre pares i mares que generalment no formen part del col·lectiu LGTBIQ+” i “es troben amb aquesta societat meravellosa que ens discrimina sistemàticament”.

El projecte té associacions arreu del territori espanyol. Concretament a les comunitats autònomes d’Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Catalunya, País Basc, Canàries, Balears, Madrid i Navarra.

Projecte Unitat Trànsit

Unitat Trànsit és un servei de CatSalut d’acompanyament i atenció a les persones transsexuals mitjançant atenció mèdica, quirúrgica, psicològica i social tant per a adults com per a menors, així com protocols de conscienciació i formació dels professionals de la salut. Antón assegura que és una sort que Catalunya disposi d’un servei com aquest.

Projecte ACATHI

ACATHI és una associació liderada per migrants LGTBIQ+ per ajudar altres migrants i refugiats que pertanyen al col·lectiu. Antón esmenta que “hi ha moltes migracions forçades per la persecució LGTBIQ+ en molts llocs del món” i projectes com aquest salven vides“. A més, anima a fer un donatiu al projecte ACATHI mitjançant la seva pàgina web (www.acathi.org).

Projecte ONG STOP o STOP Sida

STOP Sida és una associació comunitària originada l’any 1986 amb l’objectiu de donar resposta a l’impacte del VIH a la comunitat homosexual abans que ho fessin les pròpies administracions. El projecte va ser pioner l’any 1988 amb tallers de sexe segur, l’any 1995 amb l’execució del servei de proves del VIH i l’any 2006 amb programes de prevenció tant per la sida com per les malalties de transmissió sexual. Antón afirma que STOP Sida ha lluitat des d’un principi contra l’estigma i la desinformació“.