L’Erik Harley és expert en estudis urbans i fa divulgació i crítica de pífies constructives en l’àmbit urbanístic i econòmic a través del compte d’Instagram @preferiria.periferia. Tot i que no es considera influenciador, acumula milers de seguidors a les xarxes socials, ha publicat diversos llibres i fa rutes per una dotzena de ciutats espanyoles per mostrar les construccions més desproporcionades. A través de l’humor i la ironia ens destaca les edificacions “pormishuevistas” més descarades de Barcelona.

El ‘pormishuevismo’ és fer les coses perquè et surten dels ous, i motiu de moltes construccions sense sentit”
Erik Harley

Aquest llicenciat en Belles Arts i especialista en estudis urbans va començar a publicar vídeos sobre construccions corruptes durant la pandèmia. És el creador del concepte “pormishuevismo”: “Un moviment urbanístic fals per explicar el fet de fer les coses perquè et surten dels ous”, explica a ‘Plaça Tísner‘.

“Això és l’única forma d’entendre el motiu de construccions públiques de molts alcaldes o polítics desubicats, que no tenen cap sentit perquè no cobreixen cap demanda social i malbaraten diner públic“, denuncia Erik Harley. Explica que en aquesta corrent crítica també s’hi inclouen construccions privades que han sigut molt sonades per les seves mancances o desproporció, com per exemple alguns camps de futbol o gratacels de Marbella.

Per Harley, un dels exemples principals d’aquest moviment de malbaratament de diner públic és l’arquitecte Santiago Calatrava, creador de construccions com la Torre de Comunicacions de Montjuïc o de l’Hemisfèric, a la Ciutat de les Arts i Ciències de València. “La culpa va ser dels polítics, que van fer-li encàrrecs sense cap control pressupostari, projectes que potser no ens podíem permetre“, apunta l’expert.

Gaudí va ser ‘pormishuevista’ amb el disseny original de la Sagrada Família: escalinates impossibles i una font de foc”
Erik Harley

Barcelona és “pormishuevista”?

“Lamentablement, allà on vagis sempre trobaràs construccions ‘pormishuevistas’, però Madrid és la capital del ‘pormishuevismo'”, respon Erik Harley. Tot i això, Barcelona també té la seva part, explica: “Actualment podríem dir que dues construccions d’aquestes característiques serien l’ampliació de l’aeroport i la nova terminal de creuers“, alerta.

A més, explica que la ciutat té construccions “a revisar” i moltes “són icòniques”. “La Torre de Comunicacions de Montjuïc, per exemple, havia de costar 1 milió i en va acabar costant 19 milions”, apunta, o “la Torre Glòries, que és un edifici malalt que genera lipoatròfia semicircular”.

També, diu, amb la boca petita, que la gran atracció de la ciutat també és un edifici “pormishuevista”: “La Sagrada Família si l’acabessin com estava dissenyada inicialment, haurien d’enderrocar tres illes de cases per fer-hi les escalinates i posar una font de foc i una amb aigua! Gaudí va ser bastant “pormishuevista””, exclama.

Rutes per l’altra cara de l’èxit

A més d’haver publicat tres llibres en què aprofundeix els temes que explica a través de les xarxes, també fa una dotzena de rutes per ciutats espanyoles —que actualment tenen les places exhaurides. A Barcelona, explica “les dues parts del creixement boig que ha fet la ciutat: la preparació dels Jocs Olímpics del 92 i després el Fòrum Universal de les Cultures 2004″, per ell, “una excusa” per construir el front marítim que no va donar temps de fer per les Olimpíades. L’Edifici Fòrum, per exemple, diu, va ser “pormishuevista”, que va patir una inundació i un incendi i es va haver de reconstruir una dècada després d’inaugurar-se.

Acabo denunciant coses que impliquen persones amb poder”
Erik Harley

Erik Harley assegura que en els seus vídeos “hi ha molta veritat”. Per crear-los, investiga i comprova dades “a vegades durant mesos”. Amb tot, explica que ha acabat publicant informació que “implica persones amb poder” i, fins i tot, confessa, que té informacions que mai no explicarà.