El nou visor de cobertes de fibrociment és el mapa que permetrà als municipis i a particulars de tota Catalunya saber si la seva coberta està feta amb fibrociment i, per tant, si és susceptible de contenir amiant, especialment si és anterior a l’any 2002, que és quan se’n va prohibir l’ús. En total, Barcelona té un total de 2.042 cobertes amb fibrociment distribuïdes especialment a la Zona Franca i al Bon Pastor, i un total de 17.716,01 tones d’aquest material.

Una eina pionera al món

Aquest visor s’ha confeccionat amb ajuda de la intel·ligència artificial i diferents sensors utilitzats en vols específics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i té una fiabilitat del 98 %. Gràcies a aquesta eina s’han pogut conèixer al detall les xifres del total de cobertes amb fibrociment que afecten Barcelona. De les més de 2.000 cobertes amb fibrociment distribuïdes, la Zona Franca en disposa de 223, i el Bon Pastor, de 152.

Amb aquestes xifres a la mà, l’Ajuntament podrà analitzar la situació real del fibrociment a la ciutat, i dimensionar quins han de ser els passos per a la seva erradicació. Però aquest, tot i ser molt important, només és un primer avenç, ja que després caldrà saber quines d’aquestes cobertes estan més malmeses per prioritzar la seva retirada, i descobrir l’amiant que ha quedat ocult, és a dir, aquell més difícil de detectar. En aquest sentit, l’amiant es pot trobar en baixants i elements estructurals que no es troben a la coberta, i fins i tot a la mateixa façana de la finca. Algunes d’aquestes cobertes també poden haver quedat cobertes per vegetació o, fins i tot, pintades, el que en dificulta la identificació.

A pesar que l’amiant és un problema d’abast mundial i s’ha prohibit en bona part del món, realment s’ha avançat molt poc en la seva retirada. Ara mateix hi han diverses iniciatives per a la detecció dels fibrociments a la zona de Karpacz (Polònia), Namur (Bèlgica), Austràlia, Drenthe (Països Baixos) i a cinc municipis de la Vall d’Aosta (Itàlia), però la de Catalunya és ara mateix pionera en quantitat de dades processades, 43 terabytes, un total de 297 hores de vol baix per agafar imatges en alta resolució i 10 imatges de satèl·lits en alta resolució i 10.000 hores de treball per a la confecció del visor.

Un problema de salut pública

En dades generals es calcula que ara mateix hi ha 40 quilometres quadrats de cobertes de fibrociment a tot Catalunya, el que suma un total 700.000 tones d’aquest material. Segons els experts, l’any 2030 el 85 % d’aquesta material haurà superat la seva vida útil i es convertirà en un problema de salut pública de primera magnitud. Per això, la Generalitat ha posat en marxa el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant, amb l’horitzó de deslliurar-se del tot d’aquest material l’any 2032, tal com recomana la Unió Europea.

Cal recordar que aquests materials es deterioren alliberant microfibres que poden penetrar en el cos per les vies respiratòries, i poden provocar diferents tipus de càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. L’aminat es va fer servir en grans quantitats a finals del segle passat. Es troba principalment en forma de fibrociment en teulades, dipòsits, baixants i jardineres, però també formant part d’altres materials en edificis i infraestructures.   

Finançament per la retirada de l’amiant

Per abordar la retirada de l’amiant, aquesta darrera legislatura el govern ha mantingut una línia de finançament destinada a ciutadans i empreses vinculada a la substitució d’aquest material per plaques solars fotovoltaiques. L’any passat va estar més dotada que mai amb 50 milions d’euros, ja adjudicats i pendents d’execució. En aquest sentit, i malgrat la pròrroga pressupostària, aquest 2024 la línia estarà dotada amb 10 milions d’euros.