El duo barceloní Tarta Relena, format per Marta Torrella Martínez i Helena Ros Redon, ha guanyat el premi Ciutat de Barcelona 2022 de música conjuntament amb Cocanha i Los Sara Fontán pel projecte 4132314,  un espectacle col·lectiu que van estrenar a la sala Paral·lel 62 el mes de juliol dins la programació del festival Grec.

El projecte va néixer com un encàrrec de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i està inspirat en la sonoritat de les antigues fàbriques tèxtils i en els records de les dones que hi van treballar. 4132314 té la intenció de musicalitzar aquesta memòria històrica i és precisament per això que la seqüència de números que forma el títol representa un patró tèxtil reconvertit en partitura. 

Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán es van reunir per primer cop en aquest projecte i es van trobar un cop al mes a la Fabra i Coats durant sis mesos per donar-hi forma. Els artistes juguen amb el testimoni popular de les treballadores i la història del tèxtil, incloent-lo en la música, però també en la dramatúrgia de l’escenari i la simbologia dels instruments (tots de corda: fils com a les fàbriques). 

Final de gira de Tarta Relena

La Marta i l’Helena es van conèixer a l’escola quan tenien només cinc anys i des del 2016 formen el duo musical Tarta Relena, un projecte que explora diferents sonoritats a través del cant a cappella i diferents músiques vocals i de tradició oral. 

Treballen molt amb repertori musical religiós, que “funciona molt bé” com a lloança a la música i és una manera de connectar “amb una entitat superior, que pot ser la música o una deïtat, el que cadascú senti”. Tarta Relena porten la música al seu terreny, per veure com la viuen a la seva manera. 

El pròxim 29 d’abril a Barcelona, el duo acabarà la sèrie de tres concerts que anomena “final de gira” i amb el qual tancarà la promoció del seu últim LP, ‘Fiat lux‘ (2021).

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’