Joan Lluís Bozzo va ser el director artístic de la coneguda companyia Dagoll Dagom durant quatre dècades, fins que va jubilar-se. Ara, ha començat un nou projecte professional amb la creació de la companyia Enraona Teatre i la seva primera obra: ‘Pots ser tu, puc ser jo‘.

S’estrena el 19 de maig al Teatre del Raval i vol ser un altaveu per trencar els silencis sobre els trastorns de salut mental en adolescents.

M’he basat en situacions que hem viscut amb la meva filla”
Joan Lluís Bozzo, director de teatre

Es tracta d’un muntatge social i documental basat en fets reals: “M’he basat en escenes que hem viscut, perquè som pares d’una noia que pateix un trastorn de conducta alimentària i que de nena li van fer bullying”, explica a Joan Lluís Bozzo a ‘Plaça Tísner‘.

El director confessa que “el que em va motivar és usar el teatre com a eina terapèutica“, fins al punt que la Maria, que actualment té problemes de salut mental, és una de les protagonistes de l’obra i actua juntament amb la seva mare.

Trencar silencis al voltant de la salut mental

El muntatge explica la dura realitat de dues mares i dues filles adolescents que pateixen depressió i trastorn alimentari. “Tot plegat és molt dolorós de viure per a les noies i les seves famílies i per això cal parlar-ne, el primer topall que hi ha és el silenci: aquesta obra és perquè se’n parli”, apunta el director.

L’obra és impactant i molt necessària”
Monica Muñoz, psicòloga

“S’ha de trencar el silenci perquè això és el que fa que molts adolescents no demanin ajuda i que els problemes es vagin agreujant, fins i tot per plantejar-se d’acabar amb la seva vida”, alerta Monica Muñoz, psicòloga i directora del Centre de Salut Mental de l’adolescent ITA Canet.

Costa molt parlar-ne, explica, perquè habitualment qui ha de demanar ajuda es troba en una situació complexa: “En situacions de maltractament, bullying o abusos s’acostuma a callar per por, culpa o vergonya”, diu.

Continguts supervisats per psicòlogues

L’obra ha sigut supervisada per psicòlogues expertes del centre ITA Canet, especialitzat en trastorns de la conducta alimentària. “És molt impactant, transmet sense embuts el patiment de les pacients i la família i és molt necessària”, diu la directora del centre, Monica Muñoz. L’experta apunta la importància d’aquesta mena d’obres per “eliminar estigmes i tabús sobre joves que pateixen trastorns de salut mental”. De fet, després de cada funció es faran fòrums moderats per expertes per reflexionar i resoldre dubtes del públic.

Ara es parla més sobre salut mental, però se n’hauria de parlar amb més profunditat”
Monica Muñoz, psicòloga

Segons l’OMS, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, el 75 % dels quals abans dels 18 anys. Muñoz explica que després de la pandèmia es van disparar els casos de problemes de salut mental i cada vegada se’n parla més.

“Igualment, hem d’aconseguir que se’n parli més bé, amb més profunditat, explicant el patiment i la soledat que suposen i no només quedar-se en els símptomes“, conclou la psicòloga.