La periodista i humorista Ana Polo és una figura coneguda del feminisme català; presenta l’espai de monòlegs ‘Feminístic‘ i lidera el pòdcast ‘Oye Polo‘ juntament amb ‘Oye Sherman‘. Ara, publica ‘La meva primera guia feminista,’ el seu primer llibre, amb el qual reivindica la importància d’apropar el feminisme a la infància i les seves famílies.
Polo ha assegurat a ‘Plaça Tísner‘ que, un cop t’has posat “les ulleres de color lila”, no hi ha marxa enrere. “Però hem d’estar atentes,” continua. “Que hàgim aconseguit uns drets i unes llibertats no vol dir que no ens els puguin treure en qualsevol moment, com ha passat als Estats Units amb l’avortament”. Cal que “reposin” els canvis, l’educació de les generacions futures pren importància.
‘La meva primera guia feminista’ es presenta com una eina perquè infants i famílies puguin reconèixer comportaments masclistes. Il·lustrat per Eva Palomar, tracta temes com l’amor romàntic, la violència masclista, el cos “tradicionalment assignat a les dones”. Està pensat per a criatures i els exemples així ho reflecteixen, però Polo explica que pot servir per a tothom. És, en definitiva, una introducció al feminisme.
L’escola i el món
El llibre intenta emplenar un buit de mercat que apropi el feminisme als joves, agafar una funció de diccionari del moviment. “Encara falta moltíssima educació diversa i amb perspectiva de gènere,” apunta Polo. És per aquest motiu que tot està explicat amb exemples del dia a dia, posant èmfasi en el rol de les joguines, amb il·lustracions i desmenteix “mentides que des de petites estem rebent“.
Els patis escolars clàssics, on el futbol, jugat majoritàriament per nens que deixen al marge la resta d’alumnes, ja són una “una metàfora clara del que després passa en el dia a dia“. I ‘La meva primera guia feminista’, assegura, “va molt bé per començar a treure aquests temes a casa“.