Els veïns d’alguns immobles del carrer dels Jocs Florals, a tocar dels Jardins de la Rambla de Sants, denuncien que des de fa aproximadament cinc mesos han de conviure amb fortes vibracions, especialment a determinades hores del dia: a partir de les cinc de la matinada i al migdia. Els veïns les atribueixen al pas de l’L1 del metro, ja que es troben justament entre les estacions de Mercat Nou i Plaça de Sants.

Una de les finques del carrer, que data del 1900, és una de les més afectades pel trontoll del metro. Queda just a sobre del túnel i les vibracions, segons els veïns, “són un no parar i estan tenint conseqüències”. Una de les veïnes explica que han aparegut esquerdes en una columna del pati i també a la façana, uns desperfectes que han estat fotografiats per l’arquitecte de la finca per fer-ne el seguiment.

esquerdes sants metro

Tot i el neguit dels veïns, TMB assegura que “les vibracions en cap cas provoquen danys estructurals a les infraestructures ni esquerdes als edificis”. Expliquen, també, que l’empresa constantment “està innovant amb mesures que redueixin aquestes vibracions” i que es va renovant la via dels trams on és més antiga per pal·liar el desgast de la infraestructura.

Tremolors de mobles i finestres dels pisos més baixos

Els veïns estan preocupats per diferents motius. D’una banda, lamenten les molèsties provocades per les vibracions, que afecten de diferent manera en funció del pis. La veïna del tercer d’aquest edifici centenari assegura que ella ho nota especialment al terra de l’habitatge, si bé apunta que no és una vibració gaire forta. En canvi, els veïns dels pisos més baixos asseguren que els tremolen els mobles i les finestres. Tots ells coincideixen, però, que són molt molestes i que els afecten en el dia a dia: “No es pot viure així, és insostenible”, asseguren.

D’altra banda, es mostren especialment neguitosos per si els desperfectes de l’edifici van a més. Alguns veïns expliquen que han presentat instàncies a l’Ajuntament de Barcelona, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Adif per explicar la situació i asseguren que la resposta ha estat que “tot està bé”, si bé es queixen que cap tècnic ha fet comprovacions a l’immoble.

esquerdes sants metro

Pla de xoc de TMB per reduir les vibracions

De fet, aquest entorn de Sants i de Badal és un dels que concentren més molèsties pels sotracs del metro i està inclòs al pla de xoc que TMB va anunciar per renovar totes les vies antigues de la xarxa de metro en els propers anys, amb un valor d’1,5 milions d’euros.