vaga ryanair 2022
Foto: Fotis Christopoulos

L’activitat a l’aeroport del Prat a l’estiu i el que queda del 2022 està marcada per la vaga Ryanair 2022. Els tripulants de cabina de la companyia han convocat cinc mesos més d’aturades de 24 hores, que se sumen a les protestes del juny i juliol amb l’objectiu de forçar l’empresa a reprendre les negociacions del primer conveni col·lectiu de la companyia. En total, entre 1.200 i 1.400 treballadors estan convocats per sumar-se a l’aturada. Quins dies hi ha vaga a Ryanair el 2022, quins són els motius i quines indemnitzacions pots demanar?

A continuació trobaràs una guia completa sobre la vaga Ryanair 2022.

Vaga Ryanair 2022: Què vols saber?

Dies de vaga a Ryanair el 2022

Els sindicats USO i Sitcpla han convocat 5 mesos més de vaga a Ryanair. Les aturades dels tripulants de cabina de l’aerolínia seran de 24 hores i es faran de dilluns a dijous del 8 d’agost al 7 de gener del 2023. La convocatòria arriba després de 18 jornades de mobilització entre el juny i el juliol. Durant aquest temps, la companyia s’ha vist obligada a cancel·lar 200 vols i hi ha registrat retards en més de 1.000 operacions a les 10 bases que té a l’estat.

Els motius de la vaga a Ryanair

Els sindicats convocants van iniciar la vaga al mes de juny per reclamar a l’aerolínia les represa de les negociacions del primer conveni col·lectiu de la companyia. Segons va recordar la secretària general de la secció sindical d’USO, Lidia Arasanz, l’aerolínia era l’única companyia internacional de l’estat sense conveni col·lectiu.

Els tripulants de cabina de Ryanair acusen a l’aerolínia de negar-se a negociar i han decidit prorrogar la vaga cinc mesos més, fins al gener del 2023. A les demandes inicials, s’hi afegeixen ara altres peticions com la readmissió dels 11 treballadors acomiadats durant les aturades del juny i juliol i la paralització i arxiu de tots els expedients sancionadors oberts a un centenar de treballadors per les vagues d’aquest estiu.

Serveis mínims per la vaga a Ryanair

El Ministeri de Transports ha decretat uns serveis mínims per la vaga a Ryanair. Les rutes domèstiques a territoris no peninsulars estan “protegides” amb serveis que van del 81 % de l’agost al 68 % de l’octubre. Tanmateix, les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars i estrangeres que tinguin un recorregut igual o superior a cinc hores en mitjà de transport alternatiu, els serveis mínims seran d’entre el 56 i el 60 %. Finalment, per a les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars amb recorregut inferior a 5 hores en mitjà de transport alternatiu, seran del 34 al 8 %.

Tenint en compte l’extens període de vaga, els percentatges es fixen per a cada mes i per al període nadalenc.

Què fer si em cancel·len un vol?

Què passa si Ryanair cancel·la el vol o es produeix un retard superior a les cinc hores? En aquests dos casos, pots escollir entre la devolució de l’import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu. En el cas que optis per l’alternativa de transport, la companyia estarà obligada a oferir-te gratuïtament menjar, begudes i sistemes de comunicació fins a la nova sortida, tal com recorda l’Agència Catalana de Consum.

A més, si la sortida és l’endemà o dies més tard, els afectats tenen dret a allotjament (desplaçaments inclosos). L’Agència Catalana del Consum ja ha enviat un requeriment a Ryanair perquè la companyia informi els usuaris de les mesures adoptades davant la vaga convocada. Concretament, li exigeix informació sobre els vols que es poden veure afectats per l’aturada, la quantificació del nombre de passatgers, les mesures correctores a adoptar i el tractament i l’atenció de les reclamacions que es presentin per aquesta situació.

Quines són les indemnitzacions si m’afecta la vaga?

D’acord amb la normativa comunitària, en el cas que hi hagi cancel·lacions o retards de tres hores o més, les compensacions econòmiques oscil·laran entre els 250 i els 600 €. Aquestes quantitats es poden reduir a la meitat si Ryanair ofereix un vol alternatiu.

Aquí pots consultar què fer si et cancel·len un vol per la vaga de Ryanair o Easyjet.