vaga ryanair 2022

(ACN) El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decretat aquest divendres els serveis mínims per la vaga a Ryanair. L’aturada dels tripulants de cabina ha estat convocada des del 8 d’agost fins al 7 de gener del 2023, de dilluns a dijous, i els serveis decretats seran d’entre el 34 % i el 81 %. Tenint en compte l’extens període de vaga, els percentatges es fixen per a cada mes i per al període nadalenc.

Les rutes domèstiques a territoris no peninsulars estan “protegides” amb serveis que van del 81 % de l’agost al 68 % de l’octubre. Tanmateix, les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars i estrangeres que tinguin un recorregut igual o superior a cinc hores en mitjà de transport alternatiu, els serveis mínims seran d’entre el 56 i el 60 %. Finalment, per a les rutes amb ciutats espanyoles peninsulars amb recorregut inferior a 5 hores en mitjà de transport alternatiu, seran del 34 al 8 %.

Els serveis mínims inclouen també els aeroports de Madrid, Màlaga, Alacant, Sevilla, Palma, València, Girona o Eivissa. En tots, els percentatges es distribueixen igualment en les tres franges diferenciades a l’aeroport de Barcelona. En tots els casos també s’ha decidit establir uns serveis mínims específics per les dates de Nadal.

USO denuncia amenaces d’acomiadament als treballadors de baixa per malaltia

Aquest divendres també el sindicat USO ha denunciat que Ryanair ha enviat cartes a diversos treballadors que han estat de baixa per malaltia amb l’amenaça d’acomiadar-los. En concret, el sindicat afirma que les missives parlen de “supervisar les absències” esperant veure “una millora immediata i significativa en l’assistència a la feina”. “En cas contrari, pot ser necessari prendre mesures disciplinàries, ja que l’assistència irregular suposa una pressió injusta per als companys i les operacions de Ryanair”, recull USO.

Lidia Arasanz, secretària general d’USO-Ryanair explica que la companyia “les envia quan hi ha hagut quatre faltes en un any i considera que la malaltia és causa d’acomiadament”, detalla. Segons els representants dels treballadors, Ryanair ha acomiadat 11 tripulants de cabina que van secundar la vaga i n’ha citat un centenar a “reunions disciplinàries”. Des del sindicat s’assegura que assessoren tots els treballadors i responen les cartes i lamenten que les autoritats laborals no “posin fre” als abusos de la companyia.