L’Agrupació Taxi Companys xifra en més d’un milió i mig d’euros els diners que perden cada dia els taxistes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), com a conseqüència de la crisi econòmica derivada del coronavirus. Així ho ha avançat la seva presidenta, Jenny Alayo, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé.
Segons Alayo, un estudi realitzat per PIMEC conclou que els taxistes perden “entre 120 i 130 euros diaris”. Una xifra que, multiplicada per la quantitat de taxistes que hi ha a l’AMB, representa unes pèrdues diàries d’entre 1,5 i 1,6 M €.
La presidenta de Taxi Companys també ha afirmat que “un sector que té unes pèrdues de més del 50 % vol dir que està a la ruïna“. Ha explicat que la majoria dels taxistes estan treballant “12 o 13 dies al mes” i que hi ha jornades que “pots arribar a casa amb 30 euros” al calaix. Per tot plegat, diu, se senten un sector “una mica oblidat”.
Elite Taxi reclama moratòries als bancs
De la seva banda, el coordinador d’Elite Taxi, Alberto Álvarez, ha elevat les pèrdues fins al 80 % i ha qualificat de “vergonyosa” l’actitud dels bancs perquè “ha costat molt que donessin moratòries” als companys que tenen deutes i ara no hi poden fer front. A més, diu, “ara ens trobem que et donen la moratòria en funció del tipus de préstec que tinguis“.
Ara ens trobem que els bancs et donen la moratòria en funció del tipus de préstec que tinguis, és vergonyós.
Per això, han iniciat una campanya per reclamar als bancs que s’asseguin a renegociar les condicions dels deutes. “Hi ha més de 1.000 companys que han enviat burofaxs a les entitats bancàries acollint-se a la clàusula ‘rebus sic stantibus’“, segons Álvarez, que estableix que “si una de les dues parts no pot complir amb el contracte per causes de força major, estan obligats a asseure’s i tornar a negociar respecte a aquest nou escenari“.
“La situació és insostenible”
“He viscut les crisis de l’any 94 i del 2008 i, com aquesta, res”, ha afirmat a ‘reset’ el taxista Carlos Fernández. Assegura que han hagut de fer una “regulació especial“, de manera que treballen tres o quatre dies a la setmana. Molts companys, diu, “han demanat moratòries de crèdits i hipoteques” i, en alguns casos, estan tan endeutats que “la situació és insostenible“.