Els usuaris de l’L5 afrontaran un estiu complicat per les obres de renovació de via que s’allargaran els mesos de juliol i agost. En un inici estava previst iniciar els treballs el 9 de juliol, però s’avançaran una setmana (1 de juliol) pel nou calendari escolar. Durant el mes de juliol, no circularan trens entre la Sagrera i Horta (amb quatre parades anul·lades), i, a l’agost, el tall s’allargarà fins al Carmel.

L’objectiu és que quan comenci el curs el servei ja funcioni al 100 %. La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha aclarit que s’han “hagut d’adaptar” a una situació que “no depèn de nosaltres”. Els responsables de TMB calculen que el tall afectarà entre 19.000 i 23.000 persones el mes de juliol i entre 10.000 i 12.000 a l’agost. La companyia recomana fer servir altres línies de metro, que es reforçaran, però també hi haurà busos llançadora per cobrir el tram afectat.

L’actuació complementa la que es va fer per Setmana Santa, amb què es vol posar fi als problemes de vibracions que genera el pas dels combois. Tot plegat, suposarà una inversió de 15 M € i s’instal·laran 20.000 fixacions antivibratòries. Ara bé, fins d’aquí a uns mesos no se’n podrà valorar l’efectivitat. Malgrat tot, els primers resultats preliminars de l’actuació de Setmana Santa apunten que estan funcionant.

Tall de l’1 i el 31 de juliol: la Sagrera-Horta

En una primera fase, entre l’1 i el 31 de juliol, els trens de l’L5 no circularan entre les estacions de la Sagrera i Horta. Això deixarà sense servei les parades del Congrés, Maragall, Virrei Amat i Vilapicina. A la resta de la línia la circulació funcionarà amb normalitat. Un bus llançadora farà un recorregut similar al del metro com a alternativa passant per totes les parades afectades.

obres L5 metro Barcelona estiu 2022

Tall de l’1 al 31 d’agost: la Sagrera-el Carmel

En una segona fase, durant el mes d’agost, el tall afectarà una parada més. En concret, no hi haurà circulació entre les estacions de la Sagrera i el Carmel perquè també quedarà sense servei la parada d’Horta. El bus llançadora que ja funcionarà durant el juliol continuarà, i se n’afegirà un altre de l’1 al 31 d’agost, que cobrirà el tram entre Horta i el Carmel, ja que aquesta part no la podran fer els busos articulats del primer tram.

Les alternatives: altres línies de metro i busos llançadora

Des des d’aquest dilluns els informadors de TMB explicaran a les estacions afectades quines són les alternatives per moure’s durant les obres. Recomanen als usuaris fer servir altres línies de metro com a millor alternativa i altres línies de bus -com la V27 i la V50- tot i que també s’habilitaran busos llançadora, que faran un recorregut similar al tram afectat durant tot l’estiu.

  • Juliol: Entre la Sagrera i Horta: circularan 19 vehicles amb un interval de pas d’uns 3,5 minuts en hora punta els dies feiners.
  • Agost: Com el tall al metro s’ampliarà fins a l’estació d’Horta i afectarà també la del Carmel, el servei es complementarà amb un altre bus i, per tant, hi haurà dues llançadores. La primera farà el recorregut entre la Sagrera i Horta i l’altra només cobrirà el tram entre Horta i el Carmel. En aquest cas, el trajecte el faran tres vehicles estàndard (per l’orografia del terreny no poden ser articulats) que circularan cada set minuts.