Transports Metropolitans de Barcelona està portant a terme una intervenció al sostre de l’estació de metro de Lesseps (L3). En concret, s’està retirant el fals sostre que recobreix la volta del túnel per on passen els combois. Amb aquesta operació, han sortit a la llum les rajoles originals de la construcció.

Es tracta de rajoles blanques, que recobreixen la volta del túnel. Són molt semblants a les rajoles que es van trobar l’any 2017 unes parades més enllà, a l’estació de Passeig de Gràcia, durant unes obres de renovació de la infraestructura. Eren rajoles blanques bisellades que daten del 1924. En aquell cas, també es van recuperar tres lluernes que aporten llum natural al suburbà, dues de les quals no se sabia que existien.

Les rajoles es mantindran a la vista

Els treballs que estan en marxa encara trigaran algunes setmanes a enllestir-se. Falta retirar més de la meitat del fals sostre de l’estació de Lesseps. Posteriorment, farà falta netejar i sanejar les rajoles blanques. A partir de llavors, es mantindran a la vista de manera permanent. L’objectiu és funcional: es vol controlar en tot moment l’estat de la volta per facilitar-ne el manteniment.

Logotip del predecessor de l’actual metro

Entre les antigues rajoles que han aparegut a Lesseps, n’hi ha algunes de més grans, de color negre i amb relleu. La majoria tenen motius florals i decoratius diversos però n’hi ha que tenen unes lletres gravades: GMB. Són les inicials de Gran Metropolità de Barcelona, la línia de ferrocarrils que hi havia abans que el suburbà esdevingués l’actual xarxa de metro.

Rajola amb el logotip del Gran Metropolità de Barcelona a l’estació de Lesseps