preu tcasual 2024

L’1 de març del 2020 va desaparèixer una de les targetes històriques en la mobilitat de Barcelona i l’àrea metropolitana: la T-10, que permetia fer 10 viatges. El relleu li va prendre la T-Casual actual, amb la principal diferència que va passar a ser unipersonal. El preu de la T-Casual el 2024 d’una zona és el doble de car si ho comparem amb el preu que ara fa 20 anys tenia la seva predecessora.

Al llarg dels anys, el bitllet de 10 viatges ha estat un dels més utilitzats per als usuaris del transport públic i l’evolució del preu ha estat considerable. El 2004, la T-10 costava sis euros i el 2024, 20 anys després, la successora T-Casual ha passat a valer el doble: 12,15 €. El preu actual suposa també un encariment de gairebé un euro respecte al preu de la T-Casual el 2023, quan costava 11,35 €.

La T-Usual baixa de preu amb les rebaixes

Amb una altra de les targetes més utilitzades a la xarxa de transport públic, en canvi, el preu s’ha revertit. Es tracta de la T-Usual. El 2004, l’antiga T-Mes costava 38,80 €. Si bé quan es va crear l’equivalent, la T-Usual, es va fixar el preu de 40 €, el 2022 les diferents administracions van acordar rebaixar-ne el preu a la meitat. Una rebaixa que s’ha mantingut encara aquest 2024: ara, la T-Usual té un cost de 21,35 €.

El pas a la T-Mobilitat

Els ja tradicionals bitllets de cartró per viatjar en bus o metro a Barcelona i rodalia es van deixar de vendre el 28 de novembre, de forma progressiva. Això vol dir que la banda magnètica de títols com la T-Casual, la T-Usual, la T-Grup o la T-Familiar ha desaparegut per donar pas al format T-Mobilitat, en forma de títols també de cartró però amb xips per validar les targetes sense contacte als accessos de l’estació. Són recarregables i no cal que l’usuari es registri prèviament enlloc.

En el cas de la T-Usual, però, la T-Mobilitat té un disseny específic. Aquí es demana el DNI o el passaport en el moment de comprar-la, ja que és un títol personal intransferible.