Aquest dissabte no hi ha hagut aglomeracions als controls de seguretat de l’Aeroport de Barcelona-el Prat, tot i que és un cap de setmana d’intensa activitat per l’inici de les vacances d’agost. L’empresa Eulen ha reforçat el personal destinat a fer aquestes tasques de control. Els sindicats, però, denuncien que, per fer-ho, s’ha allargat la jornada laboral dels empleats, s’han duplicat torns, i s’ha utilitzat personal d’altres aeroports. El comitè de vaga està estudiant endurir les mobilitzacions si Aena no entra a la taula de negociacions.

La convocatòria de vaga dels vigilants de seguretat és manté a partir del 4 d’agost, en quatre hores diàries repartides en els diferents torns. Però els treballadors no descarten radicalitzar les protestes. Segons l’assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, si Aena no canvia d’opinió i seu a negociar, els treballadors convocaran una assemblea per aquest dimecres. “Votarem quines mesures prendre, des de una vaga de 24 h els set dies de la setmana a altres mesures”.

Aquest dissabte, molts dels qui havien d’agafar un vol han estat previsors per evitar sorpreses. “Hem vingut quatre hores abans“, han explicat alguns passatgers que havien de fer vols amb escala abans d’arribar a la destinació prevista, i esquivar així les cues dels últims dies. Aquest dissabte, per sorpresa de molts, el temps d’espera ha estat molt menor. El motiu és el reforç del dispositiu dels controls de seguretat per part de l’empresa Eulen, traslladant personal procedent d’altres aeroport. Els sindicats denuncien la mesura. El secretari general del Sindicat Professional de Seguretat Privada (SPSP), Ignacio Arroyo, han explicat que s’ha fet “allargant la jornada laboral dels treballadors fins a les 12 hores o duplicant els torns habituals de vuit hores”.

Aquest dissabte, però, s’ha repetit la vaga dels treballadors del servei de carretons d’equipatge. Els punts de distribució s’han buidat i s’han tapat els rètols per evitar-ne la identificació. Això ha fet que molts viatgers haguessin de carregar les seves maletes. Hi ha passatgers que no se n’han vist afectats perquè, a primera hora del matí, a la terminal hi havien quedat carretons lliures que, durant la resta de la jornada, han anat compartint els usuaris.

En tan sols cinc dies —des de divendres, 28 de juliol, fins al dimarts, 1 d’agost—, AENA calcula que l’aeroport de Barcelona-el Prat operarà més de 5.000 vols i que hi passaran 916.587 persones. El dia de més operacions va ser divendres, amb 1.048, mentre que s’espera que diumenge sigui el segon amb més moviment (1.035 operacions), seguit de dilluns (1.017), i dimarts (967).