Els equips d’emergència han atès 56 persones que viatjaven al tren que ha xocat contra el topall final de l’Estació de França. D’aquestes en queden 12 d’ingressades, 3 de les quals estan en estat greu (tot i que no es tem per la seva vida). Estan ingressades a diversos centres hospitalaris de la ciutat, com l’Hospital de Sant Pau, el del Mar, el Clínic, el del Vall d’Hebron, la Clínica Creu Blanca i el CUAP de l’Hospital Sagrat Cor. Renfe ha habilitat un telèfon per als familiars dels ferits, el 900 10 10 20. El Jutjat d’Instrucció número 11 de Barcelona ja ha obert diligències per investigar l’accident.

El tren accidentat és de la línia R2, que havia sortit a les sis del matí de Sant Vicenç de Calders. A les 7.25 h ha entrat a l’Estació de França, ha reduït la velocitat, però no ha frenat a temps i ha xocat amb el topall de fre del final de la via. Així ho han explicat persones que viatjaven al tren amb qui ha pogut parlar betevé i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Com a conseqüència del xoc, el tren ha descarrilat per l’efecte acordió.

Foto: @SherryFlox                 

L’Ajuntament ha activat el protocol d’actuació per múltiples víctimes, en total 56 dels 70 passatgers que duia el tren de Rodalies Civia. D’aquestes 56 ja només en queden 12 d’ingressades. En total hi ha tres persones ferides greus però no es tem per la seva vida. El maquinista, que està ferit menys greu, ha quedat en estat de xoc i ha patit una contusió al tòrax. La majoria de ferits han patit cops, sobretot a l’esquena i cervicals.

Per la seva banda, Renfe ha habilitat un espai d’atenció a les persones que viatjaven al tren a la sala de consignes, entre les vies 7 i 8, que encara està operatiu perquè s’hi puguin recollir les pertinences de les persones accidentades. També s’ha posat un telèfon a disposició dels afectats, 900 10 10 20. A la mateixa estació s’ha creat una sala de crisi en coordinació amb el centre de gestió d’operacions a la Puerta de Atocha, on hi ha els màxims responsables de Renfe-Adif, segons ha explicat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

Fins al lloc de l’accident s’han desplaçat 11 dotacions dels Bombers, a més de nou patrulles dels Mossos d’Esquadra i diverses de la Guàrdia Urbana. Protecció Civil ha activat el Pla per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, el Ferrocat. El telèfon d’emergències, 112, ha rebut 22 trucades relacionades amb l’accident. S’ha tallat el trànsit a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, i tampoc no s’ha permès l’accés a l’Estació de França, ja que tot i que l’accident no ha afectat la resta de vies, l’atenció als ferits ha ocupat l’espai de l’estació.

A les 11.30 h s’ha tornat a obrir el trànsit i s’ha obert l’estació al públic. I a les 14.55 h, un cop s’ha fet el recompte d’afectats i s’han traslladat a diversos centres sanitaris totes les persones accidentades que ho requerien, s’ha desactivat el pla Ferrocat.