Les ofertes que Renfe ha llançat aquest dies per promocionar l’AVE a Girona han provocat una paradoxa tarifària: resulta més barat viatjar de Girona a Madrid (en un trajecte més llarg) que no fer-ho des de o cap a Barcelona. Així ho ha publicat aquest dijous el diari ‘El Periódico’, i fonts de Renfe han confirmat a BTV que aquesta situació pot donar-se si els usuaris decideixen comprar bitllets per aquest trajecte.

La situació és la següent: un barceloní que vulgui viatjar a Madrid pot comprar un bitllet d’anada des de Barcelona per un preu i, de tornada, comprar un bitllet de Madrid a Girona a un preu molt més econòmic (de fins a tres vegades més que el que costaria el mateix bitllet amb destí final a la capital).

L’equip de BTVNotícies ha comprovat la diferència de preus simulant una compra de bitllets. Suposem que sortim de Barcelona en direcció Madrid en AVE el dia 23 de gener a les set del matí en classe turista: en aquest cas el bitllet ens costaria 84,85 euros. En principi no canviem el bitllet d’anada perquè ens interessa sortir de l’estació de Sants, però intentem comprovar si el bitllet de tornada pot ser més barat.

 

Tornem el dia 27 de gener a les 15.30 de la tarda en classe turista d’AVE. Si comprem un bitllet Madrid-Girona, el viatge ens costaria 50,50 euros.

 

En canvi, si adquirim el corresponent al trajecte Madrid-Barcelona, el cost del tiquet s’elevaria a 119,80 euros. Com que l’accés a les estacions d’alta velocitat està controlat, però la sortida no, els viatgers poden comprar un viatge molt més econòmic a Girona (estalviant quasi 70 euros) i baixar a l’estació de Sants.

 

Renfe ha reconegut que es dóna aquesta situació paradoxal perquè la campanya d’ofertes per promocionar l’AVE a Girona pot ser utilitzada pels usuaris de la manera que més els convingui. Segons l’empresa, les ofertes no es reduiran perquè existeixi la possibilitat de “fer trampes” amb els bitllets de tornada de Madrid. En qualsevol cas, la promoció s’acabarà quan s’hagin exhaurit els bitllets i el més probable és que, en un futur, no torni a donar-se aquesta diferència de preus.