Aquest helicòpter s'enlairarà cada dia, de dilluns a diumenge, i sobrevolarà la xarxa viària catalana per detectar usuaris que utilitzin el mòbil mentre condueixen. És un recurs que ja s'utilitzava de manera puntual però ara el Departament d'Interior l'emprarà sistemàticament. Serà també sancionador ja que des de l'aire s'efecturà la denúncia i es processarà la multa. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "En qualsevol moment des de l'aire es veurà exactament si es fa un ús indegut del telèfon i serà denunciat i sancionat. Es veu perfectament si el conductor està escrivint un WhatsApp." A banda de l'helicòpter, l'ús del mòbil al volant també es vigilarà per terra. S'utilitzaran dues càmeres que s'instal·laran al darrere dels panells que hi ha a les carreteres i seran mòbils, és a dir, no estaran sempre al mateix lloc. Actualment, en casos d'accidents amb víctimes mortals o lesionats molt greus, els Mossos d'Esquadra demanen una autorització judicial per tal que l'operadora mòbil certifiqui si aquell conductor estava utilitzant el telèfon en el moment de l'accident. El conseller d'Interior ha anunciat que aquesta pràctica s'intensificarà encara més en les investigacions criminals. "El conductor ha de saber que això té una conseqüència penal perquè canvia el delicte." Al llarg d'aquest any també s'incorporaran nou radars mòbils i 19 més de la tipologia de tram, és a dir, els que calculen la mitjana de velocitat entre dos punts.

Es tracta de mesures que han anunciat el Departament d’Interior i el Servei Català de Trànsit en base a una dada alarmant, que mirar el mòbil mentre conduïm és la primera causa de mortalitat a les carreteres. Per evitar-ho, s’ha endurit el control i les sancions d’aquestes distraccions amb la gran novetat d’un helicòpter que s’enlairarà cada dia, de dilluns a diumenge, i sobrevolarà la xarxa viària catalana per detectar usuaris que utilitzin el mòbil al volant. És un recurs que ja s’utilitzava de manera puntual però que ara s’emprarà sistemàticament.

El vehicle aeri també podrà sancionar perquè des de l’aire s’efectuarà directament la denúncia i es processarà la multa. El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha assegurat que des de l’helicòpter es pot veure “perfectament si el conductor està escrivint un WhatsApp”. A aquesta mesura s’hi suma la instal·lació de dues càmeres mòbils al darrere dels panells que hi ha a les carreteres. Per tant, no estaran sempre al mateix lloc i serà més difícil detectar-hi la seva presència.

Al llarg d’aquest any també s’incorporaran nou radars mòbils i 19 més de la tipologia de tram, és a dir, els que calculen la mitjana de velocitat entre dos punts.

Actualment, en casos d’accidents amb víctimes mortals o lesionats molt greus, els Mossos d’Esquadra demanen una autorització judicial per tal que l’operadora mòbil certifiqui si aquell conductor estava utilitzant el telèfon en el moment de l’accident. Una pràctica que s’intensificarà encara més en les investigacions criminals.