Els laterals de la Diagonal i el passeig de Gràcia continuaran sent, els diumenges d’aquesta tardor, patrimoni exclusiu dels cotxes i les motos. Els Diumenges de vianants no es tornaran a implementar a curt termini a la ciutat perquè segons la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, és necessari dissenyar un pla de convivència entre el trànsit i els vianants de tota la ciutat: “Necessitem una reflexió global. No volem fer una pacificació única en un lloc quan tenim un pla que abasta tota la ciutat. Hem d’homogeneïtzar i reflexionar en un procés dialogat amb la ciutadania”.

El consistori pretén seguir, així, amb l’establert en el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona 2013-2018, que marca com prioritat el replantejament de la relació entre vehicles i vianants a la ciutat. Segons dades de 2010 que incorpora l’estudi, l’espai públic dedicat als vianants a la ciutat és del 57 % mentre que els cotxes n’ocupen un 47 %.

Des de l’associació Diagonal Barcelona consideren que els Diumenges de vianants va ser una iniciativa positiva que va servir per donar usos poc comuns a l’avinguda. “Va tenir una bona acollida i actualment molts pregunten als comerços per què aquest model no es continua practicant. Demanaríem que se seguís fent perquè és bo per la ciutat i la fa molt més humana“, explica Marta Canut, presidenta de l’associació.

La regidora assegura, però, que no es descarta implementar de nou la iniciativa més endavant, llavors sí, dins d’un pla de ciutat. L’Ajuntament, però, ja va anunciar a principis d’aquesta setmana que l’avinguda serà la protagonista de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebrarà de l’11 al 18 d’octubre. El dissabte 17 es tallarà el trànsit del tronc central per organitzar-hi activitats. Segons la regidora, aquesta serà una bona manera de conscienciar els ciutadans de la necessitat que els vianants guanyin terreny al vehicle privat a Barcelona.