La mobilitat a Barcelona torna a passar un examen aquest dilluns amb les vagues a dos dels principals transports públics de la ciutat: metro i Bicing. És el segon dilluns que coincideixen les dues mobilitzacions laborals i en el cas del metro, el conflicte laboral fa tres mesos que s’arrossega. Aquest és el dotzè dilluns d’alteracions en el servei.

Aquesta és la primera jornada de vaga al metro després del reforç en l’equip negociador de l’Ajuntament i de la petició de dimissió a la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, aprovada al plenari de divendres a petició d’ERC. Tot i les noves incorporacions en la taula negociadora amb el gerent municipal, Jordi Martí, i el coordinador de Serveis de l’Àrea Metropolitana, Eduard Saurina, encara no s’ha marcat a l’agenda la primera reunió amb els nous interlocutors. El president del Comitè d’Empresa, Pere Ramon, assegura “estar a l’expectativa per veure si serveix per a alguna cosa”. Des del govern, però, ja s’ha deixat clar que no s’augmentaran les millores econòmiques que hi ha damunt la taula perquè el límit pressupostari i legal està marcat en els 23 milions d’euros que ja s’han ofert.

Les aturades al metro tornaran a repartir-se en els tres torns laborals: de 7 a 9 h, de 16 a 18 h i de 20.30 a 22.30 h. Com sempre, en les dues primeres tongades de mobilitzacions, els serveis mínims seran del 40 % i en l’última, baixaran fins al 20 %, és a dir, només circularan dos dels 10 trens habituals. TMB recorda que els serveis seran insuficients per absorbir la demana habitual d’un dilluns i, per això, recomana buscar transports alternatius, tot i que per segon dilluns consecutiu el Bicing no serà una bona opció. Les dues vagues tornen a coincidir i en el cas del Bicing, aquest és el desè dia d’alteracions dels 15 programats per al mes de juliol. Les aturades dels treballadors seran entre 8 i 12 h, de 16 a 20 h i entre les 23 i les 3 h i afecta, sobretot, la reposició de les bicicletes en les estacions. Els empleats demanen un augment del sou i una millora de la protecció dels riscos laborals.