Cues per tot arreu: als controls de seguretat, a les taules de facturació i als panells d'informació de vols. És la imatge d'aquest matí a l'Aeroport de Barcelona-el Prat. A la tarda, les aglomeracions s'han suavitzat. En total, en aquest primer dia de l'operació sortida del mes d'agost s'enlairaran i aterraran 175.000 persones. Aquest matí s'han cancel·lat dos vols a París operats per Air France arran d'una vaga de tripulació de cabina d'aquesta companyia. També s'ha suspès un vol de United Airlines a Washington. A la tarda no hi ha hagut incidències d'aquest tipus, però sí alguns retards d'entre 20 i 30 minuts. Tot i així, amb els antecedents d'algunes companyies en els últims mesos, molts viatgers han arribat amb temps a l'aeroport. CARLOTA NIETO I JUAN MANUEL NIETO "Hemos venido antes por el autopista para no coger cola en Martorell (que es donde siempre se hace saliendo de Roda de Barà) y como viajamos con Vueling y han tenido problemas pues por si a caso venimos antes". XAVI SANTÍN "Marxem a les 9 i mitja i estem aquí ja perquè pensavem que hi havia sortida d'estiu i a més a més que sabem que hi ha problemes amb Vueling (marxem amb Vueling) llavors per assegurar una miqueta que arribéssim a temps". CARLES LOZANO "Si perquè anem amb Vueling i sabem que últimament hi ha bastant lio llavors hem vingut amb temps, surt a les 7 i mitja el vol" En l'operació sortida d'aquest cap de setmana es preveu que sortiran i arribaran a Barcelona prop de 4.000 vols, que suposaran un trànsit de gairebé 700.000 passatgers. Es calcula que els dies amb més afluència seran diumenge i dilluns.

Les cues són sobretot a l’AP-7 i a les vies com la B-23, la C-33 i la C-58 que hi donen accés. Al migdia hi ha hagut molta congestió al voltant del nus de la Trinitat, però a primera hora de la tarda ha millorat la fluïdesa entre la ronda del Litoral, la de Dalt i la B-20 (pota nord). Diversos accidents han obligat a tallar les vies durant una estona i han provocat retencions: un a la C-32 a Argentona en sentit nord; un altre a l’AP-7 a l’altura de Fogars de la Selva en sentit Barcelona; un altre a Castellví de Rosanes (al Baix Llobregat) en sentit Barcelona; i un més a l’AP-7 entre Gelida i Martorell, també cap a Barcelona.

El mig milió llarg de cotxes que aquest cap de setmana surten de l’àrea metropolitana són un 2 % més que l’any passat per aquestes dates, però si fa no fa els mateixos que els darrers caps de setmana, durant el mes de juliol. Fa anys que la sortida de les vacances d’estiu es reparteix des de Sant Joan fins a principis d’agost i, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), no es concentra en dies concrets. Tot i això, aquest cap de setmana marca l’inici de les vacances d’agost i les retencions seran més presents. Malgrat tot, s’espera una sortida esglaonada des d’avui fins diumenge.

Pel que fa a la sinistralitat, l’any passat 40 persones van morir a la xarxa viària catalana durant el període estiuenc, 15 morts més que l’any 2014. Durant l’agost s’intensificarà la campanya de prevenció d’accidents “Al volant, tria el bon camí”, una iniciativa engegada pel Departament d’Interior i el SCT per reduir el nombre de sinistres.

Activitat màxima a l’aeroport

Des d’aquest divendres i fins dilluns hi ha programades 3.878 operacions a l’aeroport de Barcelona – el Prat, que suposaran un trànsit de 696.694 passatgers. Diumenge serà el dia de més activitat. Aquest divendres, al matí, s’han produït cues als controls d’accés i als mostradors de l’aeroport, i s’han cancel·lat dos vols a París operats per Air France arran d’una vaga de la tripulació de cabina d’aquesta companyia. També s’ha suspès un vol de United Airlines a Washington.

A la tarda, molta més tranqui·litat i menys cues tant als mostradors de facturació com als controls per embarcar. A les pantalles d’informació, molts vols endarrerits, tot i que no moltes hores. S’ha cancel·lat el vol a Londres d’Iberia i British Airways que s’havia d’enlairar a les 22.55 h.

Els primers dies d’activitat intensa de l’estiu a l’aeroport arriben amb el focus posat especialment sobre Vueling, després d’haver passat per unes setmanes d’inestabilitat en forma de retards i cancel·lacions. La companyia va assegurar, però, que s’havien pres les mesures adequades per assegurar un bon servei.

 
L’estació de Sants, plena de maletes

Evidentment, les maletes també han circulat amunt i avall per les principals estacions de trens, com la de Sants. Hi ha qui decideix utilitzar el tren per marxar de vacances i això es nota en les operacions ferroviàries. Tot i això, quan s’espera més volum és per a mitjan mes, el cap de setmana del 13 al 15 d’agost, amb una mitjana diària de 100.000 passatgers en les línies de llarga distància i regionals.