Implicació personal. Ada Colau ha volgut agafar avui les regnes de la negociació per evitar 'in extremis' la vaga de metro. L'alcaldessa ha dit que no entén com s'ha arribat fins aquí amb les condicions que TMB ha posat sobre la taula. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "El recurs de la vaga hauria de ser un recurs extrem per quan hi ha una situació de bloqueig on no es pot millorar i no es pot seguir negociant i no és aquest el cas, el cas és que hi ha voluntat de seguir negociant." A primera hora de la tarda s'ha reunit amb els màxims líders sindicals de la UGT i Comissions Obreres a Catalunya. Han traspassat tota responsabilitat de la negociació al comitè de vaga, i han criticat el paper de l'empresa fins ara. JOSEP MARIA ÁLVAREZ, secretari general de la UGT a Catalunya "És un conflicte que sobretot s'ha produït per una manca de diàleg amb la negociació del conveni fins fa pocs dies." La freda encaixada de mans entre el primer tinent d'alcalde i el comitè de vaga del metro ja aventurava que la reunió no seria fàcil. Els representants dels treballadors veuen inevitable la vaga perquè no hi ha hagut cap nova proposta. Consideren que TMB no ha volgut negociar i que la implicació de l'alcaldessa ha arribat tard per poder desconvocar l'aturada de dilluns a última hora. ÓSCAR SÁNCHEZ, portaveu del comitè de vaga "Nosaltres no tirarem la tovallola mai, però algú ho ha portat a un lloc que és molt provable que sigui irretornable.// Nosaltres no podem convocar tots els treballadors de metro en mitja hora, ni en una hora ni en un dia. Tenim un problema de temps." El govern creu que la vaga és desproporcionada per l'oferta, diuen, raonable que ha fet TMB. I avisen que el pressupost municipal té un límit. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "No podem amagar que encara estem en posicions que encara són molt distants, entre empresa i treballadors, però hem fet un pas. També sabem que el pressupost de la ciutat és el que és, els límits materials són els que són." Si l'escenari de vaga es confirma, com sembla més que probable, el govern ha dit que la ciutat està preparada perquè tingui el mínim impacte.

Gerardo Pisarello, en sortir de la reunió, ha explicat que s’ha fet un pas “útil i necessari” per apropar posicions, que encara són distants, entre l’empresa i els treballadors. Pisarello també ha afirmat que continuen obertes totes les vies de diàleg per mirar d’arribar a un “acord bo per a la viabilitat de l’empresa, per als treballadors i per a la qualitat del servei” i que la proposta actual és raonable.

La reunió d’aquest divendres entre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els sindicats i el comitè de vaga ha arribat després que les assemblees de treballadors del metro decidissin mantenir convocada la vaga per als dies 22 i 24 de febrer.

El comitè de vaga del metro ha recordat que avui ja no és a temps de convocar una assemblea de treballadors, l’únic òrgan que consideren que pot desconvocar l’aturada, com van anunciar ahir, ja que no poden assegurar que la convocatòria arribi a tothom en cap de setmana. Tot i així, asseguren que continuaran negociant i diuen que a partir d’ara tindran comunicació directa amb l’Ajuntament. A més, han denunciat que fins ara la nova direcció de TMB no ha tingut voluntat d’arribar a un acord, sinó de “desencadenar el conflicte”.

Colau s’ha reunit, primer, amb els màxims representants sindicals de CCOO i UGT, que després de la trobada han explicat que s’ha arribat a la situació actual perquè “hi ha hagut una manca de diàleg i perquè no s’han fet prou bé les coses”. També han apuntat que els únics interlocutors vàlids per a aquest cas són els membres del comitè de vaga. Pel que fa al sindicat majoritari al metro, la CGT, ha decidit no assistir a la reunió.

Totes dues parts, TMB i el comitè de vaga del metro, s’han compromès a reunir-se, de nou, aquest dissabte al matí. El comitè demana, però, que qui s’assegui a la taula de negociacions siguin persones amb capacitat de decisió real, cosa que no ha passat fins ara.